Mult mai devreme decât în anii trecuţi, în rezervaţia botanică Pădurea de Şes din comuna Cetate şi-a făcut apariţia una dintre cele mai frumoase flori protejate de stat - laleaua pestriţă. Vă puteţi bucura de toată frumuseţea ei fără să o culegeţi!
Odată cu primăvara întreaga natură s-a trezit la viaţă. Câmpurile au înverzit, florile şi-au deschis petalele în toată splendoarea lor lăsându-ne să le admirăm frumuseţea. Rezervaţia botanică Pădurea de Şes, dă în ficare an cele mai frumoase flori protejate de stat. Printre acestea cea mai frumoasă şi rară în toată ţara este laleaua pestriţă!
Cunoscută şi sub denumirea de “floarea de şah”, biblica, căldăruşa sau corma, laleaua creşte în zonele umede. În judeţul nostru singurul loc unde poate fi admirată laleaua pestriţă este rezervaţia botanică Pădurea de Şes din Orheiu Bistriţei.
Denumirea de Folare de Şah i-a fost dată de Daria, nepoata unui vistiernic de la curtea Șahului Persiei. Povestea spune că Daria avea grijă de grădina palatului în care existau cele mai alese soiuri de lalele.
Într-o noaptea a avut un vis în care o tânără care purta o rochie alb liliachiu a venit în grădină la ea și i-a cerut flori pentru mama ei care era bolnavă. Daria i-a oferit un buchet de flori dar, în schimb, i-a cerut să îi aducă o lalea pestriţă pe care o dorea de mult timp.
După o vreme a apărut în grădina palatului laleaua pestriță care a fost îngrijită și dăruită oamenilor de viţă nobilă care veneau din țările vecine. În același timp unchiul ei a inventat jocul de șah pentru a-i alunga plictiseala care îl cuprindea adesea pe Marele Șah. Când unchiul fetei s-a înfățișat cu jocul de șah, Daria a adus floarea pe care a numit-o Floare de șah.
Nici până astăzi nu se cunoaşte adevărata origine a acestei minunății și cum a apărut ea. Laleaua pestriţă este o specie introdusă în Cartea Roșie și este ocrotită de stat, fiind una dintre cele mai rare specii de lalea din toată ţara.
Floarea este omagiată în fiecare an în a treia săptămână din luna mai în judeţul nostru. Festivalul Lalelei Pestiţe a devenit deja o tradiţie în comuna Cetate şi omagiază florile rare care se pot vedea doar şapte zile pe an.
Zilele acestea puteţi admira floarea rară în Pădurea de Şes din comuna Cetate. Pentru a se bucura cât mai mulţi trecători de frumuseţea naturii nu culegeţi florile! Acestea sunt protejate prin lege.
Sursa: Wikipedia