Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  78 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Au ajuns campioni invatand de pe internet

23/08/2011 09:22:23 Flavia DANCIU  
Darius si Denis Dobranis, de 11 si 7 ani, au ajuns campioni nationali la GO, invatand cu ajutorul internetului. Ore intregi de munca, disciplina si sustinerea parintilor i-au facut pe cei doi copii sa ajunga jucatori de temut in Europa.

Doi copii din Bistrita fac orasul si tara cunoscute peste granite la concursurile europene sau mondiale de GO.

Cunoscut ca un joc de strategie, GO-ul este un joc al mintii. A fost inventat in China acum 4000 de ani, insa in Romania se joaca abia din anii 1982.

"Acest sport nu este apreciat la adevarata sa valoare. Nici in Bistrita si nici in Romania, in general. Sa nu mai vorbim de faptul ca in partile asiatice sunt scoli care numai de asta se ocupa: sa pregateasca tinerii pentru performante in GO” a explicat pentru Bistriteanul.ro profesorul de GO Teodor Vartic.

Performantele in acest sport sunt cu atat mai mari, cu cat practicarea lui incepe la varste fragede si sportivul participa la cat mai multe competitii.

"Doar jucand mult si foarte mult si participand la cat mai multe competitii poti ajunge un profesionist” spun toti cunoscatorii acestui sport.

Bistrita a fost facuta cunoscuta in lumea intreaga prin performantele baietilor Dobranis: Darius de 11 ani si Denis de 7 ani.

Darius a inceput sa joace GO cand avea 6 ani. Pasiunea si munca depusa l-au facut sa castige numeroase premii si locuri fruntase in competitii nationale si chiar europene. Anul acesta a castigat locul doi la Campionatul National de GO categoria de varsta sub 12 ani, locul III la Campionatul National de GO categoria de varsta sub 14 ani. De asemenea, din 800 de concurenti, Darius a obtinut locul 7 la Campionatul European de GO, ceea ce l-a calificat la mondiale, unde a obtinut un punctaj foarte bun.

"De cand se practica GO-ul in Romania, Darius este al patrulea roman care se califica la mondiale” a povestit cu mandrie profesorul Teodor Vartic.

Darius este pasionat de acest joc, lucru care il determina sa se antreneze ore intregi pe zi: se joaca Go cu fratele sau tatal sau, face probleme de GO sau analizeaza alte partide.

"Imi place foarte mult GO-ul. Este un joc de strategie. Ca si doua armate care se lupta, cuceresc teritorii, captureaza piese, etc. Plus ca acest joc ma ajuta si la matematica sa gandesc problemele. Imi place foarte mult. Mai mult decat jocurile de strategie de pe calculator. Si cu cat ajungi la un nivel mai inalt in acest sport, cu atat e mai captivant, mai placut” a povestit Darius entuziasmat, in timp ce concura impotriva fratelui sau.

Darius si Denis nu concureaza doar acasa unul impotriva celuilalt, ci lucrul acesta se intampla chiar si la campionate. Dat fiind faptul ca cei doi frati au aproape acelasi nivel in GO, calculatorul ii repartizeaza de multe ori, in competitii, unul impotriva celuilalt.

"Au fost competitii in care au concurat unul impotriva celuilalt. Si e clar: unul trebuie sa piarda si unul sa castige. Si atunci cu cine sa tii? Cu amandoi!” povestesc parintii campionilor.

Denis, desi e cu patru ani mai mic decat Darius, nu se lasa. El a inceput sa joace GO la doar patru ani. La varsta de cinci ani reuseste sa obtina bronz la Campionatul National de GO la categoria sub opt ani. La sase ani castiga titlul de Campion national la GO categoria sub opt ani, titlu pe care si-l pastreaza si la editia campionatului din acest an. La concursul European, Denis se claseaza exact pe urmatoarea pozitie dupa fratele sau si anume pe locul 8.

Conform unei statistici intocmite cu jucatorii de GO, Denis Dobranis este cel mai “de temut” jucator din categoria sa de varsta din Europa.

Profesorul Teodor Vartic spune despre Denis ca are un potential extraordinar si a reusit sa-l ajunga la nivelul de pregatire pe fratele sau, cu toate ca e mai mic cu patru ani.

Mai mult, jucand GO, sportul care dezvolta capacitatea mintala, la doar patru ani Denis a invatat singur alfabetul, iar la varsta de sase ani stia deja sa adune si chiar tabla inmultirii.

Micutul Denis are vise mari si, la modul in care evolueaza, se pare ca nimic nu-i va sta in cale.

"Acest joc e unul de gandire. Visul meu este sa ajung un jucator profesionist de GO, sa ating cel mai inalt nivel in acest sport si sa ajung in Japonia” a explicat Denis.

Secretul succesului celor doi frati nu este faptul ca un profesor a “stat cu bota” pe ei. Ba mai mult, profesorul care i-a invatat era de pe internet. Toate meritele sunt datorita muncii lor. GO-ul nu are varsta, insa fara munca multa si sprijin financiar pentru participare la cat mai multe competitii sportivul nu poate ajunge unul profesionist.

"Acest sport are nevoie de finantare multa pentru participarea la competitii. Insa la noi acest sport nu este inteles. Inclusiv municipalitatea ne-a respins doua proiecte prin care solicitam fonduri. Am gasit sprijin la Liviu Rusu, presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud. Bineinteles, parintii care inteleg ceea ce fac copiii lor, ii ajuta financiar. Deci, in acest moment, acest sport este sustinut de parintii copiilor” a explicat profesorul Teodor Vartic.

GO-ul nu este un sport care sa creeze performeri doar in aceasta ramura. Dezvoltand capacitatea mintala, acest sport ajuta si la dezvoltarea altor abilitati si la cresterea puterii de concentrare.

Astfel, Darius, pe langa campion la GO, a reusit sa obtina rezultate deosebite si in alte domenii: concursuri scolare si chiar dans. La Cupa Floris 2011, Darius Dobranis, impreuna cu partenera sa, Ana Danila, a castigat locul I, iar la Campionatul National de Dans Sportiv a fost finalist.

4118 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro