Odată cu încălzirea vremii au apărut şi primele probleme din cauza căpuşelor. În ultima săptămână la spital au ajuns două persoane înţepate de căpuşe însă medicii se aşteaptă ca în următoarea perioadă numărul acestora să crească.
Căpuşele trăiesc în iarba înaltă, pe frunzele copacilor, în parcuri ori pe pajişti şi se hrănesc cu sângele celor pe care îi înţeapă.
Muşcătura acestui parazit nu este deloc dureroasă şi din acest motiv este greu de depistat.
„În ultima spătămâna la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean s-au prezentat două persoane care au fost înţepate de căpuşe. Este posibil ca în următoarea perioadă, cum vremea s-a încălzit şi este frumos, să fie mai multe cazuri”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Gabriela Remeş.
Anul trecut, în trei luni de zile peste 200 de persoane au ajuns la spital din cauză că au fost muşcate de căpuşe.
Căpuşele sunt extrem de periculoase şi pot provoca boli grave sau chiar fatale. Persoanele care merg la grătare sau stau pe iarbă sunt expuse şi pot fi înţepate de acest parazit purtător de boli.
Numai anul trecut şase bistriţeni care au fost muşcaţi de căpuşe au fost infectaţi cu boala Lyme. Această maladie este extrem de periculoasă pentru că poate afecta inima şi creierul. Simptoleme se manifestă prin febră, vărsături, pierderea cunoştinţei, frisoane, dureri musculare, pete roşii, mâncărimi ale pielii şi chiar paralizie.