Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  20 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Atenție la vipere: avem o singură doză de ser antiviperin! AFLĂ ce trebuie făcut în cazul mușcăturii de viperă:

07/07/2015 10:29:11 Raluca NECHITI  
Trei persoane au fost mușcate de vipere în ultima perioadă iar reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență și ai Serviciului Salvamont vin cu avertizări! Totuși, aveți grijă pentru că mai există o singură doză de ser antiviperin iar următoarea aprovizionare se face în 24 de ore!

În ultima perioadă trei persoane au fost mușcate de vipere la Colibița, Piatra Fântânele și Lunca Ilvei. Pentru a evita apariția unor probleme grave care ar putea duce la pierderea de vieți omenești, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud și Serviciul Salvamont Bistrița-Năsăud vin cu un set de măsuri despre ceea ce trebuie făcut în situația în care o persoană este mușcată de viperă.

Recomandările sunt demne de luat in seama, deoarece momentan la spital se află o singură doză de ser antiviperin, fiind așteptate să ajungă alte două de la Baia Mare.

Întrucât situația s-a complicat în ultima perioadă în județul nostru, numărul persoanelor mușcate de viperă ajungând deja la trei, conducerea Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a reușit să încheie un protocol cu FarmaMed care, în termen de 24 de ore de la epuizarea dozei, va duce la Bistrița una nouă.

Antidotul trebuie administrat în 4 - 6 ore de la mușcătura iar acesta se distribuie doar în spitale și se achiziționează în cantități foarte mici din cauza costului mare dar și a faptului că are un termen de valabilitate redus.

Iată atenţionarea cu privire la un posibil pericol pe care îl reprezintă viperele în această perioadă în zonele montane ale judeţului Bistrița - Năsăud sosita de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Salvamont:

În zona montană și piemontană a județului nostru se întâlnește frecvent vipera comună (vipera berus berus) sau vipera neagră, acestea fiind specii de reptile veninoase de la noi din tară.
Excursioniştii, dar și persoanele care își desfășoară activitatea în zone de munte, trebuie să cunoască pericolul pe care îl reprezintă viperele în această perioadă, modalităţile de prevenire a atacului acestora şi care sunt primele măsuri de ajutor care trebuie luate în caz de muşcătură. Din luna iunie şi până în august ele îşi perpetuează specia şi sunt extrem de periculoase. Muşcăturile de viperă impun efectuarea de urgenţă a unui vaccin antiviperin. În ultima perioadă, prin numărul de urgență 112 au fost anunțate trei situații în care persoane au fost mușcate de viperă în Colibița, Piatra Fântânele (Ciosa) și Lunca Ilvei, astfel recomandăm :
- purtați bocanci de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată;
- efectuați permanent un control vizual al zonei în care urmează să pășiți;
- nu ridicați pietre mari decât după ce, în prealabil, ați efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica dacă sunt șerpi.
- dacă intrați într-o zonă cu vegetație înaltă care nu vă permite verificarea suprafeței solului, loviți ușor vegetația cu un băț astfel șarpele va fugi din calea dumneavoastră.
Persoana mușcată de viperă poate muri în cinci ore, (veninul acesteia este o hemotoxină), hemoglobină din sânge formând, împreună cu veninul un compus stabil, ceea ce poate duce la sufocare. Totuși moartea cauzată de mușcătura unui șarpe veninos survine în cazuri rare, mai mult de jumătate din mușcăturile de viperă sunt „uscate” fără inoculare de venin. Efectele unei mușcături de șarpe veninos variază în funcție de vârsta, condiția fizică și starea de sănătate a victimei. O mușcătură de șarpe poate să afecteze victima, dar și pe membrii grupului, din punct de vedere psihic, împiedicând luarea măsurilor necesare.

SIMPTOME – mușcătura de șarpe veninos:
- durere acută
- tumefierea (umflarea) zonei afectate;
- una sau două urme de înţepătură; (mușcătura de viperă se prezintă ca două înţepături la distanţă de 3-4 milimetri);
- semiconştienţa;
- decolorarea sau colorarea în violet sau negru a pielii din zona în care a pătruns veninul și necrozarea țesuturilor;
- alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale, sete, anxietate și posibila pierdere a cunoștinței.
O muşcătură de la orice tip de şarpe veninos trebuie să fie întotdeauna considerată o urgenţă medicală. Chiar şi muşcăturile de şerpi neveninoși ar trebui să fie tratate de medic, pentru că pot apărea reacţii alergice severe.

CÂTEVA MĂSURI DE PRIM AJUTOR ACORDATE UNEI PERSOANE MUSCATĂ DE UN ȘARPE VENINOS:
- În primul rând, păstrați-vă calmul!
- Cereți ajutor specializat, apelați numărul de urgență 112 (SMURD, Ambulanță, Salvamont);
- Evitați mișcările pentru a evita răspândirea veninului în sistemul circulator;
- Până la sosirea echipajelor de intervenție scoateți-vă  bijuteriile, ceasul sau hainele prea strânse în jurul mușcăturii, înainte ca zona să se umfle;
- Legați un garou la 5 cm deasupra rănii, urmând să îl slăbiți ușor  după 20 de minute;
- Imobilizați zona mușcată;
- Dacă aveți posibilitatea, introduceți zona lezată în mediu rece (apă, gheață) pentru a îngreuna circulația sanguină;
- Nu încercați să aspirați veninul cu gura!

- Nu luați niciun medicament fără acordul personalului specializat!

8771 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro