În această perioadă, în mod tradiţional se sacrifică porci în gospodăriile populaţiei, astfel încât – în vederea prevenirii unor posibile infestări cu parazitul Trichinella Spiralis la om, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud vine cu recomandări stricte. În urma unor controale, inspectorii DSVSA au dat amenzi
Inspectorii DSVSA recomandă proprietarilor de porcine să solicite efectuarea examenului trichineloscopic la porcii sacrificaţi în gospodării pentru consum propriu şi, de asemenea, recomandă consumatorilor să cumpere carne de porc sau preparate din carne numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar.
Pentru efectuarea examenelor trichineloscopice la probele aduse de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, proprietarii se vor adresa medicilor veterinari de libera practică de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare din imediata apropiere, Circumscripţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa, precum şi Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud, care vor funcţiona zilnic între orele 8-16, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, începând cu data de 02.12.2015.
În vederea efectuării examenului trichineloscopic, proprietarii recoltează o probă de carne cu greutatea de aproximativ 100 grame din pilierii diafragmatici, din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului, din musculatura limbii, muşchii maseteri sau cei abdominali.
Examinarea trichineloscopică se face contra cost (9,0 lei + TVA prin metoda examinarii directe, 44,0 lei + TVA prin metoda digestiei artificiale în cadrul LSVSA pentru confirmare), iar la medicii veterinari de liberă practică, în funcţie de tariful stabilit de către aceştia.
Reamintim proprietarilor că aceştia au obligaţia ca, odată cu proba adusă la examinare, să predea medicilor veterinari şi crotaliile de la porcii sacrificaţi, în vederea operării şi scăderii acestora din Baza Naţională de Date.
În conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009, proprietarii ai căror porci au fost diagnosticaţi cu Trichinella Spiralis, vor fi despăgubiţi la valoarea preţului de piaţă a animalului.
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud, prin controalele oficiale efectuate în unităţile înregistrate/autorizate sanitar veterinar care comercializează carne şi produse din carne asigură consumatorii că aceasta provine din abatoare autorizate sanitar veterinar, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă şi nu există nici un risc privind sănătatea consumatorilor.
În perioada 01.11.2015-30.11.2015, inspectorii din cadrul DSVSA Bistriţa-Năsăud au efectuat un numar de 262 controale în unităţi de fabricare a pâinii şi produselor de panificaţie, laboratoare de cofetărie, unitati de morărit, unităţi de prelucrare – conservare fructe, unităti de fabricare produse zaharoase, unităţi de fabricare a băuturilor alcoolice şi a alcoolului etilic de fermentaţie, unităţi de fabricare paste făinoase, unităţi de fabricare vin din struguri, centre colectare lapte, unităţi de alimentaţie publică, baruri, cantine, depozite alimentare, unităţi de comercializare a produselor alimentare, supermarketuri, unităti de ambalare, exploataţii de animale şi târguri de animale, pieţe agroalimentare, gospodării ale populaţiei.
Totodată, premergător sărbătorilor de iarnă, cu scopul de a proteja sănătatea publică şi interesele consumatorilor, inspectorii DSVSA au format echipe mixte cu reprezentanţii Inspectoratului General de Poliţie, echipe care au controlat atât mişcarea animalelor, cât şi trasabilitatea produselor alimentare.
S-a verificat respectarea cerinţelor sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind modul de depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare, în scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, protecţia şi bunăstarea animalelor în timpul transportului şi identificarea animalelor.
În urma controalelor efectuate au fost aplicate 19 sancţiuni contravenţionale si 2 avertismente, în conformitate cu prevederile HG 984/2005, cu modificările şi completarile ulterioare, în valoare de 19 000 lei.
Principalele deficienţe constatate au fost:
- manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor ;
- nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare ;
- nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite ;
- comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare şi a hranei pentru animale în spaţii necorespunzătoare sau neaprobate sanitar veterinar ;
- ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
- nerespectarea prevederilor legale aplicabile mijloacelor de transport animale vii, în călătorii de pâna la 65 km;
- vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, cumpărarea ori luarea acestora în proprietate cu orice titlu, fără documente prevazute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare. În urma controalelor efectuate, inspectorii sanitar veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, au dispus reţineri oficiale şi dirijarea spre distrugere, a cantităţii de 283,747 kg produse neconforme.
În cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform Programului de Supraveghere şi Control în domeniul Siguranţei Alimentelor, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise, precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.