Sarbatorile de iarna, in special Revelionul, este renumit pentru o practica deja devenita celebra: petardele, pocnitorile si focurile de artificii. Politistii si medicii ii avertizeaza pe cei care folosesc astfel de materiale sa fie foarte atenti daca nu vor sa se raneasca.
Sarbatorile de iarna sunt insotite, pe langa traditionalele obiceiuri de a colinda sau de a petrece impreuna cu cei dragi in jurul unei mese festive, si de dorinta de a vedea spectacole cu focuri de artificii.
Bistritenii care in noaptea de Anul Nou vor sa pocneasca petarde sau vor sa se bucure de un spectacol de artificii trebuie sa fie foarte atenti la modul in care fac acest lucru ca sa nu se raneasca.
Este bine de stiut ca pentru siguranta pocnitorile sau artificiile trebuie folosite la o distanta de cel putin 50 de metri de cladirile care au inaltime de pana la patru nivele si la cel putin 100 de metri de cele care au peste patru nivele. De asemenea, si fata de instalatiile electrice de inalta tensiune, de locurile de depozitare sau vanzare a combustibililor lichizi, solizi, fata de instalatiile de gaze ori de paduri distanta trebuie sa fie de minim 500 de metri.
Cei care nu respecta aceste prevederi risca sa se aleaga cu amenzi cuprinse intre 3.000 si 7.500 de lei.
Bistritenii trebuie sa mai stie ca petardele, pocnitorile sau artificiile pe care le cumpara trebuie sa aiba inscriptie in limba romana, categoriile din care fac parte, instructiunle de folosire, termenul de garantie precum si pericolele care apar la pastrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.
Medicii ii sfatuiesc pe bistriteni ca in cazul in care sunt raniti de pocnitori, petarde sau artificii sa se prezinte de urgenta la camera de garda a Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita-Nasaud.