Neştiind cum să mai facă bani, unii indivizi încearcă să profite de naivitatea oamenilor prin metoda „accidentul”. Devenită deja tradiţie în rândul hoţilor, metoda era cât pe ce să mai facă o victimă la Bistriţa.
Un fenomen infracțional naţional, metoda „accidentul”, a lovit de mai multe ori de-a lungul timpului la Bistriţa. Înşelătoria putea să o lase ieri pe o femeie fără 2000 de euro.
În cursul zilei de ieri, femeia, o bistriţeancă de 61 de ani, a primit un telefon anonim de la un bărbat care se dădea drept avocat. Apelată pe telefonul fix, femeia a fost luată prin surprindere de cel care încerca să o înşele.
Excrocul din spatele telefonului pretindea că fiul femeii a produs un accident rutier soldat cu victime şi i-a spus acesteia că pentru a-l scăpa de pedeapsă are nevoie de 2000 de euro. Cel care încerca să o înşele i-a cerut acesteia să îi pună banii prin transfer electronic.
Perspicace, femeia şi-a dat seama că urmează să fie înşelată şi a anunţat imediat poliţia. Aceştia au pornit imediat o anchetă pentru a-l găsi pe cel din spatele telefonului.
Pentru a nu deveni victima acestui gen de înşelăciune, denumită generic „metoda accidentul”, poliţiştii bistriţeni atenţionează cetăţenii să fie prudenţi atunci când sunt apelaţi telefonic de persoane necunoscute şi îi sfătuiesc să ţină cont de următorul set de recomandări:
-
În cazul în care sunteţi contactaţi de persoane care pretind a fi o rudă apropiată sau susţin că sună din partea acesteia şi susţin că au urgent nevoie de bani pentru a rezolva problemele create de un accident rutier, în care ar fi fost implicată, nu daţi curs solicitării, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională;
-
Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau luaţi legătura chiar cu persoana în cauză, pentru a vă asigura că nu este vorba despre o înşelăciune;
-
Dacă sunteţi contactat de către cineva care vă apelează în numele unei rude apropiate, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a vă acorda sprijin şi nu mergeţi la aceste întâlniri decât însoţiţi de reprezentanţii poliţiei!
În cazul în care vă confruntaţi cu asemenea situaţii, adresaţi-vă de urgenţă celei mai apropiate unităţi de poliţie sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112!!!