Neputința autorităților se vede an de an, odată cu începerea anului școlar! Mii de elevi sunt nevoiți, în 2016, să meargă încă la școli fără apă, fără toalete, cu lumină insuficientă. În plus, viața copiilor din 29 de școli e pusă în pericol chiar în timp ce merg să învețe carte!
Începe școala! Mii de elevi din județ se reîntorc în clădiri vechi, fără apă, fără toalete, fără lumină. Printre ei se află și sute de elevi care învață în 29 de școli din județ și care au viața pusă în pericol ori de câte ori merg la școală pentru că încălzirea se face cu sobe metalice neautorizate.
Din aceste motive, peste 150 de școli din județ vor începe anul școlar fără autorizație sanitară de funcționare, mai mult de jumătate dintre acestea nefiind racordate la rețeaua de apă sau canalizare și din acest motiv nu au primit până acum autorizația de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.
În județ există 338 de unități școlare (inclusiv palate ale copiilor și case ale corpului didactic), însă peste 150 dintre acestea funcționează fără autorizație sanitară.
Conducerea DSP BN spune că autorizațiile sanitare nu au fost date școlilor care funcționează fără apă potabilă - 83 de instituții de învățământ, fără grupuri sanitare (16 școli și grădinițe), celor care au iluminat public necorespunzător – 7 unități de învățământ și nici școlilor care au încălzire cu sobe metalice și care pun în pericol viața elevilor (este vorba despre 29 de școli și grădinițe).
Lor li se adaugă alte 25 de unități școlare care nu au fost autorizate deoarece funcționează în case particulare sau la parterul unor blocuri.
Există încă și școli în județ unde se efectuează lucrări de reabilitare și acestea nu pot fi autorizate până când nu se finalizează aceste lucrări.
Cele mai multe școli neautorizate sunt în mediul rural – din cele 263 de unități de învățământ, 132 au deficiențe care nu permit autorizarea acestora, dar probleme există și la orașe unde, din cele 75 de unități școlare, 15 nu au primit autorizație de funcționare, problemele fiind în mare parte aceleași ca și la sat– lipsa apei sau a toaletelor.
Dintre comune, cele mai mari probleme sunt înregistrate la Nimigea și Chiochiș, comune care au câte opt școli fiecare, însă nici una nu a obținut autorizația de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică. La Nimigea, nici o școală nu are apă curentă, iar la Chiochiș grupurile sanitare sunt improprii, iar clasele sunt încălzite cu sobe metalice considerate periculoase pentru sănătatea elevilor.
La Tiha Bârgăului din cele 10 unități școlare niciuna nu are autorizație, o parte dintre ele fiind în plină reabilitare, iar altele nu au apă curentă sau grupuri sanitare.
Probleme există și la Feldru unde nici o grădiniță din comună, din cele cinci existente nu are autorizație de funcționare deoarece sunt amenajate în case particulare.
Nici la oraș situația nu este cu mult mai bună. În Bistrița, din cele 42 de instituții școlare, trei nu au fost autorizate. Este vorba despre școala din Slătinița care nu are apă și toalete corespunzătoare și despre două grădinițe care funcționează la parterul unor blocuri și nu pot fi autorizate.
Lipsa apei este motivul pentru care alte 5 școli din Năsăud, Beclean și Sîngeorz-Băi nu au primit autorizație, lor adăugânduli-se alte patru care funcționează în case particulare.