Mii de credinciosi din intreaga lume sarbatoresc astazi "Buna Vestire". In fiecare an, in data de 25 martie, oamenii isi aduc aminte de ziua in care Arhanghelul Gavril a vestit Mariei ca va deveni mama Fiului lui Dumnezeu.
Sarbatoarea "Buna Vestire" este cea mai veche sarbatoare in care credinciosi o veneraza pe Mama Domnului Isus, prima data fiind tinuta in anul 550.
Ziua de 25 martie este exact la o diferenta de noua luni de data de 25 decembrie, zi in care credinciosii sarbatoresc Nasterea Domnului Isus.
Astfel, de "Buna Vestire" oameni isi amintesc de fagaduinta pe care Dumnezeu a facut-o cu mii de ani in urma, cand promitea venirea in lume a Fiului Sau.
In unele parti, sarbatoarea de Buna Vestire are si alte semnificatii si astfel s-au nascut fel si fel de traditii.
In 25 martie canta pentru prima data cucul, vestitorul unor lucruri importante in viata omului. Cand o persoana il auzea pentru prima oara cantand, trebuia sa numere de cate ori canta pentru a sti cati ani mai are de trait.
De Buna Vestire este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor.
Traditia mai spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat: cine se cearta in ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. In unele parti nu se pun oua la closca de Buna Vestire, pentru ca se considera ca ar putea iesi pui cu doua capete si patru picioare. Tot astazi, unii credinciosi, pentru a avea roade bogate in livezi, pomii se ameninta cu toporul si se stropesc cu tuica. Tot acum, gospodarii aduna lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc.
Fiind dezlegare la peste, se spune ca acela care gusta peste de Buna Vestire se va simti tot anul ca pestele in apa. In popor se mai spune ca pescarii nu au voie azi sa arunce mamaliga in apa, pentru ca mor pestii.