Dacă eşti amator de peşti şi vrei să pregăteşti o masă copioasă, mai ales că astăzi e şi dezlegare la peşte – în Bistriţa nu prea ai de unde să te aprovizionezi. Există un singur magazin specializat în vânzare de peşte viu, pe pietonal şi două puncte de vânzare în Piaţa Decebal.
În zilele de marţi şi vineri (uneori chiar şi sâmbăta, pentru câteva ore) în Piaţa Decebal se găsesc păstrăvi de la Păstrăvăria din Prundul Bârgăului, aduşi de Alin Oltean – singurul care se încumetă să aducă spre vânzare păstrăvi vii, cu 22 de lei kilogramul.
„Condiţiile de depozitare a păstrăvilor vii sunt speciale: ca să nu moară, pe asemenea călduri caninulare, trebuie ţinuţi în apă cu oxigen, cu temperaturi scăzute constante de 15 până la 18 grade” afirmă Alin Oltean, adăugând că se ocupă de păstrăvi de trei ani, însă rezultatele se văd abia acum: doar de două săptămâni a reuşit să-şi aducă păstrăvii la vânzare în Piaţa Decebal.
Alin Oltean nu aduce niciodată mai mult de 30 de kilograme într-un transport pentru că a prins şi zile mai proaste în care a fost nevoit să se întoarcă acasă cu marfa nevândută.
Tot în Piaţa Decebal şi tot în zilele de marţi şi vineri soseşte o maşină de la exploatarea peştelui din Manic. Comerciantul din Manic vinde kilogramul de crap cu 17 lei iar fitofagul cu 10 lei kilogramul.
La magazinul „Bistriţa” de pe pietonalul Liviu Rebreanu, singurul specializat în vânzarea de peşte viu, crapul se vinde cu 16 lei. Din cauza temperaturilor foarte mari, păstrăvul se găseşte mai rar aici. „Aducem păstrăvi cam până în luna mai şi apoi din nou spre toamnă, când se mai răcoreşte. Vara merge oricum mai slab cu vânzările. În perioadele de post, când e dezlegare la peşte, vindem şi câte 200 de kilograme de peşte în două zile” mărturiseşte una dintre vânzătoarele magazinului, adăugând că magazinul se aprovizionează din lacurile proprii existente la Budurleni.