Penitenciarul Bistrita a initiat in acest an o campanie de promovare a folosirii persoanelor aflate in detentie pentru prestarea diverselor activitati, contracost. Pana acum aproximativ 200 de detinuti au luat parte la activitati de acest gen.
Penitenciarul Bistrita a incheiat anul trecut 40 de contracte de prestari servicii, cele mai multe fiind cu persoane juridice. Dintre cele 610 de persoane incarcerate in prezent la Penitenciarul Bistrita, aproximativ 200 au luat parte in acest an la activitati platite in afara unitatii, dar si in interiorul locului de detentie.
In aceasta perioada predomina cusutul de pantofi, care se desfasoara in interiorul penitenciarului. Suma incasata de catre Peniteciarul Bistrita in 2011 din prestarea de servicii de catre detinuti este de 869.000 lei.
Tariful mediu pentru prestarea de servicii de catre persoanele incarcerate in Penitenciarul Bistrita este de aproximativ 5 lei pe ora pentru un detinut, la care se adauga si TVA. Pretul variza in functie de natura serviciilor prestate, complexitatea si durata lucrarii, precum si de nivelul de calificare solicitat.
Veniturile obtinute de catre detinuti pe perioada detentiei revin penitenciarului in proportie de 60 la suta, iar restul sumei ii revine detinutului. Activitatile la care au luat parte detinutii din Penitenciarul Bistrita in 2011 au fost de salubrizare, cusut pantofi, plantat puieti si curatat pasuni.
Persoanele care iau parte la aceste activitati beneficiaza de reducerea pedepsei, astfel ca pentru patru zile in care a muncit se considera ca a a executat cinci zile din pedeapsa, la un program de 8 ore pe zi, 40 de ore pe saptamana. Cei care doresc pot sa munceasca si mai mult, dar numai cu acordul scris al acestora.
“Persoanele private de libertate pot presta munca, in baza acordului scris al acestora, in program de 10 ore pe zi si nu mai mult de 50 de ore pe saptamana, in acest caz considerandu-se 4 zile executate pentru 3 zile de munca”, explica pentru Bistriteanul.ro purtatorul de cuvant al Penitenciarului Bistrita, Laura Opris.
Pe perioada prestarii acestor servicii paza detinutilor este asigurata de angajatii penitenciarului. Nici grija hranei nu trebuie sa o aiba persoanele care solicita ajutorul detinutilor in activitatile lor, aceasta este de asemenea asigurata de penitenciar.
“Alaturi de activitatile educative, culturale, terapeutice, de instruire scolara si formare profesionala, prestarea de activitati productive reprezinta o modalitate esentiala pentru reechilibrarea psiho-comportamentala a persoanelor aflate in detentie, contribuind la reintegrarea sociala ulterioara a acestora, dar reprezinta si o oportunitate pentru agentii economici care aleg sa incheie contracte de prestari servicii cu penitenciarul, folosindu-se forta de munca speciala” completeza Laura Opris.