Măsuri importante luate pentru protejarea Parcului Naţional Munţii Rodnei! Aproape 600.000 de euro au fost daţi pentru achiziţionarea echipamentelor necesare, instruirea echipajului şi materiale publicitare.
Claudiu Iuşan a prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Direcţia Silvică Bistriţa, realizările de până acum în proiectul „Măsuri de management conservativ al biodiversităţii Parcului Naţional Munţii Rodnei”.
Desfăşurarea proiectului a început în data 01.04.2010 şi are ca termen limită 30.09.2013. El are ca obiectiv genereal elaborarea şi implementarea unui sistem performant şi eficient de conservare a biodiversităţii în Parcul Naţional Munţii Rodnei.
Proiectul are o valoare de 2.200.000 de lei (594.595 euro) dintre care 1.169.04 de lei au fost alocaţi din Fondul European de Dezvoltare Regională, 292.260 de lei din bugetul de stat şi 738.700 lei cofinanţare din partea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.
Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei urmăreşte ca prin acest proiect să se facă evaluarea stării de conservare a habitatelor şi speciilor de interes comunitar din Parcului Naţional Munţii Rodnei, să se stabilească steme de monitorizare a speciilor şi habitatelor de interes comunitar din Parc, să se îmbunătăţească capacitatea de gestionare a parcului şi să se facă diseminarea rezultatelor privind managementul Parcului Naţional Munţii Rodnei.
Până acum s-au achiziţionat echipamentele necesare, s-au realizat protocoale de monitorizare, s-a făcut instruirea administraţiei parcului, s-au realizat hărţi, s-a editat şi publicat volumul „Monografia Parcului Naţional Munţii Rodnei”, s-au realizat materiale publicitare şi s-au efectuat schimburi de experienţă.
Proiectul are ca scop final protejarea speciilor de interes european. În Munţii Rodnei printre speciile protejate de lege se numără râsul, cerbul, floarea de colţ dar şi capra neagră.