Resursele de apă din zonă sunt exploatate la maxim pentru producerea energiei electrice la microhidrocentrale. Nu numai bistriţenilor li se pare profitabilă o astfel de afacere şi unor firme din Cluj, Baia Mare sau Braşov.
Pentru că judeţul are un potenţial hidrografic destul de bun, mai multe firme s-au gândit că îl pot folosi la producerea energiei electrice.
„Din 2009 au fost date 24 de acorduri de mediu pentru firmele care construiesc microhidrocentrale în Bistriţa-Năsăud. Acestea au fost date pentru râurile Gersa, Rebra, Cobăşel, Someş, Sălăuţa, Buduşel, Cormaia, Budac, Anieş, Pietroasa, Ţibleş şi Ilva”, a precizat pentru Bistriţeanul.ro Ştefan Mureşan, directorul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.
Dintre solicitările primite, cinci au fost respinse deoarece nu respectă prevederile de mediu. Pe lângă firmele autohtone, mai sunt interesate să construiască micorhidrocentrale în judeţ şi firme din Baia Mare, Cluj şi Braşov. Pe lângă acestea, potenţialul hidrografic al zonei este vizat şi de străini.
„Am fost contactaţi de două sau trei firme din Germania pentru a le vinde lor microhidrocentralele noastre. Acum suntem în tratative cu o firmă şi este posibil să vindem una”, explică reprezentantul unei firme care construieşte microhidrocentrale în zona Ilvelor.
Acesta spune că firmele cer autorizaţii de mediu pentru mai multe microhidrocentrale, chiar dacă nu au momentan bani să le construiască deoarece concurenţa este foarte mare şi cursurile de apă ar putea fi ocupate de alte firme.
Potrivit lui Ştefan Mureşan, dintre microhidrocentralele pentru care s-a cerut autorizaţie de mediu, două sunt deja funcţionale. Anul acesta au fost depuse la APM BN încă cinci cereri pentru construirea de microhidrocentrale.