Bugetul anului 2015 pentru partea de transporturi – drumuri și poduri este cu peste 7 milioane și jumătate de lei mai mare decât cel de anul trecut. Conducerea CJ spune că o parte din bani vor merge pentru drumul Poarta Transilvaniei, un proiect de 100 milioane de euro care ar lega zone foarte importante din județ.
45.534.000 de lei au în acest an la dispoziție cei de la Consiliul Județean pentru investiții în drumuri și poduri. Suma este mai mare cu 7.647.000 lei față de cea din 2014, ceea ce permite administrației județene să facă investiții noi în infrastructura rutieră a județului.
"În acest an bugetul pentru sectorul de transporturi a crescut. Este o creștere semnificativă față de anul trecut. Investițiile vor fi mult mai mari decât cele pe care le-am avut la începutul anului trecut. Ele se vor finanța în principal din trei surse: bugetul județean, bugetul național prin programul prin Programul Național de Dezvoltare locală programul infrastructură la nivel județean, și sperăm ca în momentul în care se deschid măsurile de finanțare prin POR să putem promova drumul Poarta Transilvaniei și să reușim o finanțare europeana. Acesta este un proiect major de infrastructură. El leagă cele patru sectoare de drum pe care le-am numit într-un singur drum județean, printr-o hotărâre de Consiliu Județean, la sfârșitul anului trecut - Drumul 172 - Poarta Transilvaniei. Acesta sperăm să poată fi modernizat și reabilitat prin programul Operațional Regional. El leagă Lunca Ilvei - Ilva Mică - Strâmba - Joseni Bârgăului - Mureșenii Bârgăului - Colibița și retur prin Bistrița-Bârgăului și Prundu Bârgăului” a explicat ieri la dezbaterea publică a bugetului județului pentru acest an, Florin Moldovan, administratorul public al județului.
Încă de anul trecut preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a anunţat că principala investiţie pe care administraţia judeţeană îşi propune să o acceseze prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020 este reabilitarea drumului “Poarta Transilvaniei” care cuprinde de fapt mai multe sectoare de drum judeţean.
Drumul Poarta Transilvaniei traversează mai multe judeţe și a fost propus să devină „prioritatea zero” a Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest.
În proiectul inițial, drumul Poarta Transilvaniei intră în Bistrița-Năsăud prin comuna Chiochiş, „trece pe drumul judeţean la Matei, ajunge în DN 15 A, pe urmă din Prundu-Bârgăului, prin Bistriţa Bârgăului, merge în Colibiţa- Miţa şi se întoarce pe Drumulul Blajului în DN 17. De aici, traseul vine pe DN 17 până la Josenii Bârgăului, trece peste Strâmba, la Ilva Mică, Lunca Ilvei, iar de aici spre Coşna (judeţul Suceava), în condiţiile în care vom avea asigurarea că vom obţine avizul de mediu de la Comisia Europeană pentru zona de turbărie de la Lunca. Dacă nu, se va finaliza undeva la ieşirea din comuna Lunca Ilvei”, explica în urmă cu un an Radu Moldovan.
Proiectul care vizează modernizarea acestot sectoare de drum care însumează 87 de kilometri a fost estimat la circa 100 milioane de euro.