Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  184 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul ” din Şieuţ, evoluţie artistică de excepţie la Tulcea

15/05/2014 14:37:52  
Unic în ţară şi foarte rar întâlnit în Europa, „Festivalul Internaţional al Păstoritului” a reunit şi în acest an la Tulcea grupuri folclorice şi ansambluri din ţara noastră, dar şi din străinătate, fiind prezente formaţii din judeţele Argeş, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Neamţ, Olt, Suceava, Tulcea, dar şi din Bulgaria sau Macedonia.

Festivalul îşi propune păstrarea, valorificarea şi promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor păstoreşti autentice din ţară şi din spaţiul balcanic.

Timp de trei zile, oraşul a fost în sărbătoare, spectacolele adunând sute de oameni dornici să vadă şi să cunoască mai îndeaproape tradiţiile păstoreşti. În a doua zi a festivalului a avut loc la Sarighiol de Deal simpozionul „Locul păstoritului şi transhumanţa în spaţiul balcanic”, un spectacol tradiţional păstoresc prezentat de Ansamblul Folcloric aromân „Dor”, o expoziţie de obiecte pastorale, dar şi una gastronomică cu preparate specifice zonei.

Judeţul nostru a fost reprezentat cu cinste la festivalul de la Tulcea de ansamblul folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ, acesta fiind unul dintre cele mai vechi ansambluri săteşti din zonă, ce s-a constituit şi fiinţează într-un areal cu specific păstoresc, unde tradiţiile şi obiceiurile se află încă la loc de cinste, fiind păstrate cu sfinţenie.

Şieuţanii au evoluat în patru spectacole de excepţie, desfăşurate atât la Tulcea, la Casa de Cultură a Sindicatelor şi în Piaţa de Vest, cât şi la Căminul Cultural din Sarighiol de Deal, prezentând un program artistic variat ce a cuprins cântece şi dansuri populare de pe Valea Şieului şi un obicei de păstorit.

Colectivul de dansatori a fost alcătuit din Liliana şi Ioan Dedean Bortăş (primarul comunei), Mihaela şi Ioan Şoimuşan (vice-primarul comunei), Ancuţa şi Partenie Olar, Ioan şi Ioana Cotoc, Petre Dumbrăvan şi Maria Suciu, Livia şi Ignat Socaciu, Ioan şi Ilonka Dumbrăvan, Ioan Pantea şi Ileana Cilean. Alături de ei au fost prezenţi rapsozii populari Gavril Aluaş (fluier), Ioan Moldovan şi Ioan Simionca şi tinerele soliste Angelica Pantea şi Teodora Simionca. Toate momentele artistice au beneficiat de acompaniamentul muzical al Tarafului Tradiţional din Sângeorz-Băi (Ionică Moldovan – vioară, Ilie Poleac – braci şi Petrică Adam –  contrabas).

Merită felicitaţi toţi cei care au oferit momente artistice de mare valoare, remarcându-se prin autenticitatea şi frumuseţea portului popular, bogăţia repertoriului muzical şi coregrafic şi unicitatea tradiţiilor, cei care prin naturaleţea lor au reuşit să readucă în faţa publicului obiceiuri vechi de sute de ani, păstrate nealterate într-o zonă deosebită ce abundă în tradiţii, făcând dovada vie a faptului că Valea Şieului, dar mai ales comuna Şieuţ, este o vatră folclorică rară la noi în ţară, cu resurse inestimabile, ce merită păstrate şi valorificate.

Prezent atât în calitate oficială, cât şi în cea de coordonator al ansamblului şi dansator activ, primarul comunei Şieuţ, domnul Ioan Dedean Bortăş, ne-a declarat: „Cu mare bucurie, am dat imediat curs invitaţiei la festivalul de folclor de la Tulcea şi am participat cu drag. Dorim să menţinem tradiţiile, obiceiurile şi jocurile noastre, păstrate de sute de ani, iar personal susţin din toată inima activitatea culturală a comunei pe care o reprezint. Membrii ansamblului au fost foarte mulţumiţi de primirea făcută de organizatori şi de buna desfăşurare a evenimentelor de acolo. Ne-a făcut mare plăcere să participăm la festival şi să legăm relaţii de prietenie cu directorii acestuia, cu domnul Ştefan Coman, maestrul coregraf al Ansamblului Artistic „Baladele Deltei” şi cu domnul dr. ing. Dumitru Caimacan Popescu, cu oficialii de acolo şi aromânii din zonă.”

Pe întreg parcursul festivalului, Ansamblul folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ a fost însoţit din partea Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud de referenţii de specialitate Paul Fabi (foto/video) şi de etnologul Smaranda Mureşan, aceştia ocupându-se îndeaproape de realizarea materialelor document, foto şi video, dar şi de buna organizare şi desfăşurare a momentelor artistice.

Etnolog Smaranda Mureşan, referent de specialitate CJC BN

 

3326 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro