Şefa serviciului Măsuri Specifice din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Bistriţa-Năsăud a fost trimisă în judecată.Procurorii o acuză că ar fi luat mită bani şi produse alimentare. Femeia va ajunge în faţa judecătorilor care ar putea să o condamne la închisoare cu executare dacă dovezile vor fi destul de convingătoare.
Din rechizitoriul procurorilor reiese că fosta şefă de serviciu Măsuri Specifice din cadrul APIA BN ar fi luat mită de mai multe ori în anul 2014. Potrivit informaţiilor date presei, aceasta ar fi primit de zece ori mită. Mai exact, opt persoane i-ar fi dat acesteia bani şi produse alimentare pentru a primi ajutor în soluţionarea unor dosare pentru subvenţii în agricultură.
Într-un comunicat remis presei de către purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud se arată că a fost trimisă în judecată „GĂNCEAN CĂTĂLINA - pentru comiterea unei infracţiuni de luare de mită, constând în faptul că în calitate de sef serviciu Măsuri Specifice, în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură B-Năsăud, în cursul anului 2014, a primit bani şi produse alimentare, în 10 rânduri, de la 8 persoane, pentru primirea şi soluţionarea cu celeritate a unor cereri pentru acordarea de subvenţii pentru deţinătorii de animale".
Dacă va fi găsită vinovată, femeia riscă să facă între 3 şi 12 ani de puşcărie.
Procurorii au cerut trimiterea în judecată şi a unora dintre persoanele care i-au dat mită fostei şefe de serviciu Măsuri Specifice. Patru persoane vor ajunge în faţa judecătorilor cu acuzaţia de dare de mită după ce i-au dat angajatei APIA bani şi produse alimentare în schimbul promisiunii că le vor fi primite şi soluţionate dosarele pentru acordarea unor subvenţii.
În acelaşi comunicat remis presei se arată că au fost trimişi în judecată „SUCIU VIRGINIA, POP SIMONA MARIA, NATI TODOR şi KADAR ŞTEFAN - pentru comiterea unor infracţiuni de dare de mită, constând în faptul că în cursul anului 2014, au dat unei persoane cu calitatea de şef serviciu Măsuri Specifice, în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură B-Năsăud, bani şi produse alimentare, pentru depunerea şi soluţionarea cu celeritate a unor cereri pentru acordarea de subvenţii, pentru aceştia, în calitate de deţinători de animale".
Nu este prima dată când un funcţionar APIA are probleme cu legea după ce primeşte mită. O altă angajată a fost trimisă în judecată după ce a primit mită 600 de lei de la trei persoane, dar şi miere, iaurt şi cafea. Procurorii susţineau la vremea respectivă că Marinela S. ar fi primit mită în anul 2010 pentru a ajuta la aprobarea punerii în plată și procesării cererilor de acordare de subvenții în agricultură.
Femeia a fost găsită vinovată şi condamnată la începutul anului trecut la doi ani şi patru luni de închisoare pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.