După doi ani și jumătate de anchete și procese, Instanța Supremă a pus punct procesului dintre proprietarii pensiunii care a fost mistuită de flăcări în 23 septembrie 2010 și firma de asigurări. Allianz Țiriac este obligată să plătească despăgubiri de 600.000 de euro.
În 23 septembrie 2010, puțin după ora 22.00, pompierii din Bistrița au fost anunțați că în Pasul Tihuța o pensiune a fost cuprinsă de foc. Deși au luptat cu flăcările mai bine de șapte ore, din întregul complex nu a mai putut fi salvat nimic...
Chiar dacă la vremea respectivă proprietarul a susținut că este de vorba de o mână criminală deoarece a primit amenințări repetate, singurul care a fost cercetat penal a fost chiar proprietarul pensiunii. În cele din urmă, omul de afaceri a fost scos de sub urmărirea penală nefiind vinovat de producerea incendiului.
Proprietarii pensiunii au susținut tot timpul că au plecat de la pensiune în jurul orei 21.00, ora la care alimentarea cu energie electrică a fost oprită - ceea ce excludea posibilitatea unui scurtcircuit. Pensiunea Ambra avea o capacitate de 160 de locuri și administratorii intenționau să amenajeze pentru turiști și o pârtie de ski.
După aproape un an de la incendiu – prima victorie
În iunie 2011, după aproape un an de procese, avocatul Aris Cupșa a reușit să îl scoată de sub urmărirea penală pe Cristian D., proprietarul pensiunii Ambra din Piatra Fântânele. În plus, a câștigat și prima luptă cu firma de asigurări care trebuia să-l despăgubească pe proprietar. La vremea respectivă, valoarea totală a despăgubirilor se ridica la suma de 554.800 euro.
Reprezentanții firmei de asigurări SC Allianz Țiriac Asigurări SA București au refuzat să-i plătescă firmei care deținea Ambra suma prevăzută în asigurare așa că decizia Tribunalului Bistrița-Năsăud a fost atacată la Curtea de Apel (care a menținut o bună parte din decizia judecătorilor bistrițeni și a obligat societatea de asigurări la plata unei despăbugiri de 553.300), după care dosarul a ajuns la judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României. După aproape un an, aceștia au decis că firma de asigurări este obligată să plătească despăgubirile stabilite.
Firma de asigurări, executată silit
“Este vorba de o sumă de 600.000 de euro care reprezintă atât contravaloarea asigurării cât și cheltuielile de judecată și penalitățile de întârziere” explică avocatul Aris Cupșa, cel care a reprezentat proprietarii pensiunii Ambra în instanță.
“Cea mai mare parte din bani se află deja în contul executorului judecătoresc urmând ca acesta să ia și restul sumei de la firma de asigurări și apoi să o vireze în conturile clientului meu. A fost ultima instanță. Decizia dată în favoarea clientului meu este definitivă și irevocabilă” mai completează av. Aris Cupșa.
În tot acest timp firma care deținea pensiunea Ambra a intrat în insolvență, administratorii acesteia nemaiputând să plătescă facturile de la furnizorii de bunuri și servicii, odată cu pensiunea fiind mistuite de flăcări atât aparatura cât și podusele alimentare și nealimentare existente în complex. În aceste condiții, după ce banii vor intra în cont, toți furnizorii vor fi plătiți.
Deocamdată proprietarul fostului compex turistic nu s-a decis dacă din restul banilor va ridica o altă pensiune sau nu.
FOTO: ARHIVĂ