Clădirea construită pentru Direcţia de Patrimoniu din cadrul Primăriei Bistriţa a suferit modificări majore faţă de cea existentă înainte. Geamurile nu mai sunt la fel, a fost dărâmată o poartă şi o boltă, iar pasajul aflat în apropiere a fost îngustat.
Acest lucru ar putea crea un precedent periculos, în special pentru clădirile considerate monumente istorice. Proprietarii acestora ar putea cere autorizaţii de construire pentru a face orice fel de modificare. Municipalitatea nu ar putea să refuze să le acorde atâta timp cât chiar o clădire pe care o are în proprietate a suferit modificări majore, nefiind respectată arhitectura iniţială.
În zona Centrului Istoric sunt zeci de clădiri monument istoric, iar cei care le au în proprietate au nevoie de autorizaţii de construire de la Primăria Bistriţa dacă vor să facă modernizări sau reabilitări. Teoretic proprietarii nu au voie să facă modificări la faţadă ori la elementele de decor, nu este permisă montarea de geamuri termopane cu cadru din PVC.
Problemele cu construcţiile sunt multe şi vechi în Bistriţa. Autorităţile locale au dat spre exemplu autorizaţii de construire pentru blocuri în zone în care există doar case. Sunt situaţii în care pe anumite străzi, între case, au „răsărit” blocuri care au cinci etaje. Există şi cazuri în care nu este respectat regimul de înălţime admis într-o anumită zonă, ori situaţii în care se construieşte mai mult decât este prevăzut în documente.
Poliţia a dat amenzi de zeci de mii de lei însă toate sunt contestate în instanţă. Până acum nu există niciun caz în care, din cauza nerespectării legii să fi fost dărâmată vreo clădire construită ilegal.