Apropierea Învierii Domnului este un bun prilej pentru credincioşi să se apropie de Dumnezeu prin rugăciune. Sute de persoane merg în pelerinaje la mănăstiri şi se roagă pentru sănătate şi ocrotire.
Încercaţi de greutăţile zilnice, mulţi bistriţeni găsesc refugiu şi alinare în credinţa în Dumnezeu. Săptămâna Patimilor are o încărcătură emoţională mare, oamenii sunt mai buni şi se apropie mai mult de Domnul.
Tocmai de aceea, preoţii şi călugării de la mănăstiri îi aşteaptă de creştini cu uşile deschise. Sute de persoane trec pe la lăcaşurile de cult pentru a se ruga şi pentru a cere ajutorul divin.
Fie că merg în grupuri organizate, fie că sunt pe cont propriu, sute de credincioşi merg în aceste zile la mănăstiri pentru a se ruga dar şi pentru a duce pomană alimente pe care slujitorii mănăstirilor le vor împărţi sărmanilor.
Pelerinajele organizate, în funcţie de distanţa la care se află locaşele de cult, costă de la câţiva zeci de lei până la câteva sute de lei, asta în cazul celor care se fac în afara ţării.
Spre exemplu un pelerinaj de 9 zile în Ucraina sau în Grecia costă 380 de euro şi respectiv 350 de euro. Pelerinajele la mănăstirile din ţară sunt mult mai ieftine. Cei care vor să viziteze mănăstirile din Iaşi spre exemplu, pentru două zile de pelerinaj, trebuie să scoată din buzunar 120 de lei. Credincioşii care vor să meragă la Înviere la o mănăstire în Maramureş au nevoie de un buget de 500 de lei pentru trei zile de pelerinaj, din 3 mai şi până în 6 mai.
În Bistriţa-Năsăud există în prezet zece mănăstiri: la Telcişor, Cormaia, Dobric, Ilva Mare, Nuşeni, Parva – Rebra, Piatra Fântânele, Salva, Bichigiu şi Strâmba.