Spitalele din judeţul nostru se confruntă în ultimii ani cu o criză de asistente şi medici, după ce multe cadre specializate au luat calea străinătăţii sau s-au transferat la spitale din ţară.
După ce că din sistemul sanitar bistriţean lipsesc, potrivit statisticilor realizate de Ministerul Sănătăţii, sute de medici, asistente şi infirmiere, o parte dintre cei rămaşi doresc să plece la muncă peste hotare, unde salariile sunt chiar şi de patru-cinci ori mai mari.
Anul trecut, mai mulţi medici, dar şi asistente, au decis să plece la muncă peste hotare.
Preşedintele Colegiului Medicilor Bistriţa-Năsăud, dr. Dănuţ Cocoi, a declarat pentru Bistriţeanul.ro că "în anul ce a trecut, şase medici din judeţul nostru au plecat la muncă în alte ţări. Doi sunt medici specialişti anestezişti, unul este medic specialist în medicina de familie, un altul este medic specialist în medicina de urgenţă, iar doi sunt absolvenţi ai Facultății de Medicină Generală".
Tot anul trecut, alţi patru medici din judeţ s-au transferat la alte spitale din ţară, din diverse motive.
"În 2013, până la ora actuală, niciun medic nu şi-a anunţat intenţia de a pleca la muncă peste hotare. În schimb, doi au cerut transferul la alte unităţi spitaliceşti din ţară", a mai precizat dr. Dănuţ Cocoi.
Anul trecut, dar şi anul acesta, mai multe asistente de la spitalele din judeţ şi-au luat concediu fără plată, pentru o perioadă cuprinsă între trei şi şase luni, pentru a munci în străinătate.
Conform ultimei statistici realizată de Ministerul Sănătăţii, spitalele bistriţene sunt în minus cu peste 300 de cadre medicale, fie ele medici, asistente, farmacişti sau sociologi.
Din posturile neocupate, cele mai multe sunt la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bistriţa, iar restul la spitalele din Beclean şi Năsăud, precum şi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă.