Timp de patru zile, în cursul săptămânii trecute (între 20 iunie şi 1 iulie), la Peştera de la Izvorul Tăuşoarelor a avut loc o acţiune complexă, desfăşurată de către Muzeul Grăniceresc Năsăudean în colaborare cu Universitatea „Sapienţia” din Miercurea Ciuc, secţia de ştiinţe ale naturii.
Scopul acestei colaborări a fost unul triplu. În primul rând au fost organizate vizite de documentare ştiinţifică în peşteră, la care au participat profesorii şi studenţii în ingineria mediului. S-au efectuat observaţii şi măsurători, pentru a se stabili interdependenţa dintre sistemul endocarstic şi stratul de vegetaţie de la suprafaţă.
Lipsa pădurii sau slăbirea acesteia duc la creşterea acidităţii apei care pătrunde în peşteră şi la corodarea speleotemelor din subteran, fiind un indicator al stării de degradare de mediu. Al doilea scop al acestei acţiuni a fost identificarea unei largi palete de floră supraterană, care se dezvoltă deasupra peşterii, într-un arie protejată, de asemenea, de lege. S-a avut în vedere identificarea unor specii de plante calcarofile, indicatoare a prezenţei carbonaţilor din sol.
În al treilea rând s-a efectuat o amplă acţiune de ecologizare a zonei din proximitatea peşterii, dar situată în afara ariei protejate. Au fost recoltaţi circa 1800 de litri de deşeuri diverse, provenite de la exploatările forestiere din zona Masivului Bărla şi de la amenajările de şantier forestier care au însoţit, de-a lungul timpului, aceste exploatări.
La aceste acţiuni combinate a luat parte un grup de 15 studenţi şi 4 cadre didactice de la catedra de ingineria mediului, însoţiţi de custodele peşterii şi de doi speologi amatori. Aceasta este a treia acţiune de ecologizare efectuată în arealul ariei protejate, în acest an, după alte două susţinute cu ajutorul Asociaţiei Tăşuleasa-Social.
Peştera Izvorul Tăuşoarelor este arie protejată, fiind interzisă turismului de masă. Ea constituie obiectul unor restricţii, în vederea protejării unor fenomene carstice deosebite. Activităţile permise aici sunt cele ecologice, didactico-ştiinţifice, speologic-explorative şi cele menite să întreţină echipările de trasee din subteran.
Custode peştera Tăuşoare,
Crin Theodorescu