Cine-ar fi crezut că acum jumătate de secol, aproape 6 luni pe an, singurele mijloace de locomoție în Pasul Tihuța erau schiurile și sania. Pe pășunile întinse din Pasul Tihuța încă mai vezi iarna schiuri, însă cei care duc mai departe aceste obiceiuri sunt sportivii și nu localnicii.
În urmă cu jumătate de secol cât vedeai cu ochii în Pasul Tihuța erau numai „schiori”. Nu era vorba despre ceva jocuri de iarnă sau despre ceva sportivi, ci chiar de localnici. Decenii bune, singurele mijloace de locomoție pe timp de iarnă au fost în Pasul Tihuța schiurile.
„Am văzut la începuturi, chiar copiii mergeau de aici pe schiuri la școală. Atunci nu era circulație, nu era amenajat drumul. Iarna circulau doar săniile”, își amintește antrenoarea Rodica Drăguș, care s-a și antrenat ani buni în Pasul Tihuța, de unde a ajuns chiar la Jocurile Olimpice în '88.
Acest obicei este însă de mult apus. Printre puținii localnici care încă mai folosesc schiurile pentru a se deplasa se numără și Badea Ștefan, care acum are 77 de ani. Bătrânul a învățat să schieze când era un copil, începând cu schiuri din lemn. Ulterior, în cel de-al Doilea Război Mondial, bătrânul a reușit să obțină o pereche de la militarii care au ajuns în zonă.
Badea Ștefan însă nu arată ca un schior clasic. În loc de clăpari bătrânul folosește cizmele de cauciuc, pe care le leagă de schiuri cu ajutorul unor curelușe. De asemenea, echipamentul este înlocuit cu ițari și șubă.
Această practică este amintită chiar și de fotbalistul Gabi Balint, care a povestit recent într-un interviu că cutreiera dealurile din Sângeorz-Băi pe schiuri și că orele de educație fizică tot acolo se desfășurau.
Pasul Tihuța a dat unii dintre cei mai mari sportivi din țară
Deși puțini sunt sătenii care încă mai schiază, acest sport nu a dispărut din Pasul Tihuța. Sportivii au acaparat zona și se folosesc de pășunea comunală pentru a se antrena.
„Avem mulți bistrițeni participanţi la Jocurile Olimpice la schi fond și biatlon care s-au ridicat de aici și aici s-au antrenat. Nu vrem să pierdem această tradiție. Noi am venit din 11 decembrie aici să schiem și plecăm când dispare zăpada. Un antrenament presupune aproape două ore de mers pe schiuri, zeci de kilometri. Un copil parcurge 30-55 de kilometri cel puțin, zilnic”, spune profesoara Rodica Drăguș.
Printre titlurile obținute în urma pregătirilor din Pasul Tihuța se numără numeroase titluri de campion național, dar și unul de vicecampion mondial. Tot acolo s-a antrenat și Ileana Hangan, una dintre cele mai bune sportive din România, cu 18 titluri de campioană națională și trei participări la jocurile olimpice, în palmares.