Mult disputata Lege a grătarelor a intrat deja în vigoare, iar bistriţenii, alături de restul românilor vor fi obligaţi să ţină cont de ea. În caz contrar îi aşteaptă amenzi usturătoare. Iar dacă atoritţăţile locale sunt pregătite să aplice sancţiuni, nu sunt deloc pregătite să şi ofere cetăţenilor spaţiul necesar pentru a face grătare.
Deşi la Bistriţa situaţia pare simplă, nu este deloc aşa. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, există un singur loc în afara propriilor curţi, în care bistriţenii au voie să facă grătare: în pădurea Schulerwald. Aici, în urmă cu câţiva ani, o organizaţie austrică a amenajat 13 grătare şi tot atâtea mese din lemn la care persoanele ieşite la iarbă verde să poată petrece câteva ore frumoase. Şi cam atât. Nici o altă investiţie din partea municipalităţii în amenajarea de locuri pentru grătar. Nu în ultima perioadă, cel puţin.
„Această lege nouă ne-a luat pe nepregătite pentru că nu ne-a dat o anumită perioadă în care să intrăm în legalitate, nu ne-a dat timp să amenajăm noi locuri în care bistriţenii să poată face grătare. De aceea, singura locaţie legală este pădurea Schulleward la grătarele existente acolo. Persoanele care ies la iarbă verde vor trebui să se înţeleagă între ele în legătură cu grătarele existente”, spune Mihai Ruşti, purtătorul de cuvnt al Primăriei.
Acesta adaugă faptul că atât Poliţia Locală cât şi Jandarmeria şi Poliţia Municipală pot amenda persoanele care fac grătare în alte locuri decât cele special amenajate.
Vicepimarul George Avram îl contrazice pe Ruşti şi susţine că de fapt legea este interpretabilă şi că doar cei care fac foc pe pământ vor fi amendaţi. „Dacă un grup iese pe malul râului şi îşi ia cu el un grătar cu ărbuni şi face foc la un metru deasupra pământului şi nu afectează natura nu are de ce să fie amendat chiar dacă nu este într-o zonă special amenajată”, consideră Avram.
Viceprimarul spune că urmează să se ia totuşi în discuţie în Consiliul Local această problemă şi atunci vor încerca şi să stabilească noi locaţii pentru grătare. „Totuşi, nu cred că se vor realiza vara aceasta”, adaugă Avram.
Până una alta bistriţenii care vor să iasă la iarbă verde şi să respecte legea vor fi obligaţi fie să se îngrămădească pe cele 13 grătare, fie să se trezească cu noaptea în cap pentru a ajunge primii în pădure.