Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud au luat la puricat în luna martie unităţile de panificaţie-patiserie, de fabricare a sucului din fructe, prelucrare legume-fructe, de fabricare băuturi alcoolice distilate, centre colectare şi procesare lapte. AFLĂ ce au descoperit şi ce amenzi au dat:
În perioada 01.03.2016-31.03.2016, inspectorii din cadrul DSVSA Bistriţa-Năsăud au efectuat un număr de 76 controale în unităţi de panificaţie-patiserie, unităţi de fabricare suc din fructe, unităţi de prelucrare legume-fructe, unităţi de fabricare produse congelate, unităţi de fabricare băuturi alcoolice distilate, centre colectare lapte, unităţi procesare lapte, unităţi de alimentaţie publică, cantine, unităţi de catering, magazine alimentare, supermarketuri, depozite en-goss, pieţe agroalimentare, gospodării ale populaţiei, târguri de animale, ferme precum şi controale în trafic.
S-a verificat respectarea cerinţelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind modul de depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare, în scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, identificarea şi protecţia animalelor.
În scopul prevenirii apariţiei toxinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale, când în mod tradiţional consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte, DSVSA-BN a dispus măsuri specifice, precum şi intensificarea controalelor sanitare veterinare, în vederea verificării condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi ouăle destinate consumului uman, alături de alte alimente de origine animală.
În urma controalelor efectuate au fost aplicate 7 sancţiuni contravenţionale, în conformitate cu prevederile HG 984/2005, cu modificările şi completarile ulterioare, în valoare de 5.400 lei. Principalele deficienţe constatate au fost:
-
comercializarea directă către consumatorul final al produselor alimentare în spaţii necorespunzătoare sau neaprobate sanitar veterinar şi fără respectarea condiţiilor de igienă conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
-
ambalare şi etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare;
-
manipularea produselor alimentare şi a hranei pentru animale cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
-
nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite;
-
nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare;
-
neaplicarea şi nerespectarea normelor de igienă privind întreţinerea adăposturilor pentru animale, a incintelor, padocurilor, taberelor, stânelor, surselor de apă, depozitelor de furaje, platformelor de gunoi şi a sistemelor de evacuare şi colectare a dejecţiilor.
În luna martie 2016, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 352 din 10 februarie 2015 - pentru aprobarea normelor privind ecocondiţionalitatea în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri în România, Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin unităţile din subordine, au continuat efectuarea controalelor pentru verificarea respectarii cerinţelor legale privind identificarea şi înregistrarea animalelor, la exploataţiile prinse în eşantionul de control, generat de APIA.
Astfel, în decursul lunii martie 2016, inspectorii DSVSA-BN au efectuat un numar de 1.083 inspecţii în exploataţii, în urma cărora au fost aplicate un numar de 11 sancţiuni în valoare de 7.200 lei şi 2 avertismente.
Principalele deficienţe constatate au fost :
-
vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, cumpărarea ori luarea acestora în proprietate cu orice titlu, fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare;
-
nepredarea mărcilor de identificare auriculară/crotaliilor şi/sau a paşapoartelor în cazul bovinelor, de la animalele sacrificate sau moarte;
Director executiv,
Dr. Sorin - Marcel Oros–Mănarcă