Consilierii locali vor dezbate şi vor supune la vot în luna februarie un proiect de hotărâre legat de un nou regulament de funcţionare al serviciului de salubrizare. În noul proiect sunt prevăzute sancţiuni aspre atât pentru operator (Vitalia), cât şi pentru beneficiarii serviciilor de salubrizare. Cine nu respectă regulile riscă amenzi usturătoare
Regulamentul de funcţionare al serviciului de salubrizare va suferi câteva modificări, asta dacă aleşii municipali îşi vor da acordul. Conducerea Primăriei Bistriţa a pregătit un nou regulament în care a introdus şi sancţiunile pe care le pot primi cei care nu îl respectă.
În noul regulament se arată că „operatorul serviciului de salubrizare are obligația ca împreună cu administrația locală să țină evidența la zi a tuturor utilizatorilor cu și fără contracte de prestări servicii, iar administrația locală are obligația să instituie taxe speciale și să deconteze lunar operatorului, direct din bugetul local, contravaloarea prestației efectuate la utilizatorii fără contract".
Cine nu respectă regulile e bun de plată! Când vine vorba de prestatorul de servicii, mai exact Vitalia, Bratner şi Floricon Salub, sancţiunile pot ajunge până la 50.000 de lei dacă aceştia refuză să pună la dispoziţia autorităţilor locale datele care le sunt solicitate, ori dacă serviciile pe care le prestează nu sunt de calitate. Nepăstrarea igienei publice, refuzul de a se supune controlului ori practicarea altor tarife decât cele stabilite în contract pot fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 30.000 de lei şi 50.000 de lei.
Nici persoanele fizice sau juridice care beneficiază de serviciile de salubrizare nu scapă de amenzi dacă nu respectă regulamentul. De exemplu, dacă cineva dă foc deşeurilor adunate în containerele semiîngropate riscă să primească amenzi ce pornesc de la 1.500 de lei şi pot ajunge până la 3.000 de lei. Între 500 şi 1.000 de lei sunt amenzile pentru cei care sunt prinşi că beneficiază de serviciile de salubrizare şi nu au contract, iar între 400 de lei şi 800 lei, respectiv 10.000 de lei şi 20.000 de lei sunt amenzile pentru nerespectarea de către utilizatorii (persoane fizice, persoane juridice, instituţii publice) care generează deşeuri de ambalaje din alte activităţi decât cele comerciale, industriale sau de producţie au obligaţia de a depune deşeurile de ambalaje ale produselor cumpărate, în spaţiile special amenajate de operatorii economici care comercializează produse în structuri de vânzare cu suprafaţă medie şi mare sau să le predea operatorilor de salubrizare sau operatorilor economici autorizaţi pentru colectarea lor.
De când în judeţul Bistriţa-Năsăud se face colectarea selectivă a deşeurilor şi au apărut containerele semiîngroape au apărut şi problemele cu mormanele imense de gunoaie care se adună printre blocuri. În Bistriţa nu de puţine ori au fost probleme şi reclamaţii pe seama celor de a Vitalia.
Bistriţenii s-au plâns că e mizerie între blocuri, că sunt murdare capacele containerelor, că miroase urât, că maşinile care fac colectarea încurcă traficul pentru că umblă prin oraş la ore de vârf. Din păcate, multe dintre probleme nu au fost nici până acum rezolvate.