Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  98 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Ambulanţa, folosită pe post de taxi cu girofar și sirenă! Nu e zi fără astfel de solicitări din partea romilor asistați social

08/02/2016 16:44:37 Cristina ALEXA  
„Eu vă plătesc salariul! Am drepturi!” – sunt două dintre replicile folosite de asistaţii social care fac abuz şi cheamă ambulanţa „cu doftori”, deşi în 90 la sută dintre cazuri nu au nicio urgenţă medicală. La telefon se dau grav bolnavi, iar odată ajunși la spital, refuză internarea. Nu plătesc asigurări, dar știu bine ce drepturi au.

În ultimii ani, cazurile în care asistaţii social, majoritatea romi, sună la 112 şi cer ajutor medical fără să aibă un motiv întemeiat s-au tot înmulţit. Au prins slăbiciunea sistemului și au dat pontul de la unul la altul, iar astăzi se bucură tot mai mulți de ceva ce nu plătesc, nu vor să plătească și, mai grav, de care abuzează zilnic. Nu este nicio zi în care asistenţii şi medicii din sistemul de urgență să nu aibă de-a face cu cei care se dau „bolnavi de moarte”, dar de fapt au nevoie de taxi până în oraş sau de o consultație și reţete – au declarat pentru Bistriteanul.ro angajați cu zeci de ani vechime pe mașini de salvare.

Aşteaptă echipajele medicale la uşă, cu bagajele pregătite pentru internare, iar de aici este lesne de înţeles că nu este o urgenţă majoră, altfel bolnavul ar fi fost în pat, aşteptând cu sufletul la gură salvatorii.

Nu puţini sunt cei care odată ajunşi la spital se dau jos din ambulanţe şi îşi aprind o ţigară înainte de a intra la consultaţie, iar după ce sunt văzuţi de medic refuză internarea şi îşi văd mai departe de drum – la cerşit în Centrul Istoric, parcările supermarket-urilor sau pe lângă biserici.

Localitățile unde ambulanța este folosită pe post de taxi cu girofar și sirenă

Pintic, Teaca, Viile Tecii, Sărata, Viişoara, Valea Bozganii (Tureac) – sunt localităţile unde sunt cei mai mulţi „abonaţi” la ambulanţă. Sunt unele persoane care între timp au ajuns clienţi fideli ai echipajelor de urgenţă. Dispecerii au ajuns să-i cunoască de cum îi aud la telefon, dar cum ajutorul nu poate fi refuzat și orice solicitare la 112 trebuie încheiată, se urcă în ambulanțe și demarează în trombă chiar dacă știu bine CINE și cam CE urgență e la celălalt capăt al firului. Ba mai mult, odată ajunși la caz trebuie să se comporte pe placul asistaților, care nu o dată le indică ce tip de tratament vor și dacă cumva sunt refuzați amenință că vor suna toată ziua sau noaptea la 112 și „veniți, că sunteți obligați să veniți”.

„Eu vă plătesc salariul” – este una dintre replicile preferate ale celor care abuzează de serviciile medicale gratuite. Pe care o dau lejer, chiar dacă poate niciodată în viaţa lor nu au plătit un leu către asigurările de sănătate sau orice altă dare către bugetul de stat. Dimpotrivă, au fost veșnicii abonați la orice e gratuit de la bugetul statului.   

„Am drepturi!” – este o altă replică pe care și-o aud salvatorii de la asistații social care le indică exact ce tratament vor şi ce tip de echipaj medical să le fie trimis acasă.

Cam ce... urgențe pun ambulanțele pe drumuri?

Un tânăr de 27 de ani din Bistriţa, care locuieşte pe strada Lupeni, a sunat recent la 112 şi a cerut ajutor medical pentru că avea un... cârcel la un picior. La telefon, evident, nu spune asta, nici el, nici aparținătorii. Un alt bărbat a chemat ambulanța tocmai în Viile Tecii pentru că îl durea măseaua. Pentru că a început copilul să plângă atunci când a stins becul, o tânără care locuieşte într-un adăpost improvizat din Bistriţa a sunat recent la 112 şi a cerut ajutor medical de urgență. A recunoscut apoi că de fapt nu a mai știut ce să facă cu copilul și așa s-a gândit să sune și să ceară ajutor medical de urgență că puțin divertisment și dramatism nu strică.

Şi băutura poartă salvatorii pe drumuri! Câţiva bărbaţi din Dorolea au petrecut prea mult după ce au tăiat porcul, iar unuia i s-a făcut rău pentru că a băut prea mult. Prietenii lui au sunat la 112 şi le-au spus celor care au preluat apelul că bărbatul ar fi inconştient şi că nu respiră. Surpriză însă pentru salvatorii ajunși la caz: inconştientul era doar ameţit bine de tot de alcool.

Astfel de exemple sunt nenumărate şi legea îi obligă pe cei care lucrează în sistemul medical de urgenţă să răspundă, să preia şi să trateze cu maximă seriozitate şi profesionalism astfel de situaţii, chiar dacă sunt departe de a fi urgenţe medicale. Totuși, numărul acestor cazuri este astăzi în creștere și odată cu ele cresc și cheltuielile cu urgențe nereale.

 „Am dori neşte medici la domiciliu...”

Asistații sociali îşi cunosc foarte bine drepturile şi ştiu mai bine ca orice contribuabil onest cum funcţionează sistemul, ce trebuie să spună când sună la 112 şi cum să facă să beneficieze de cele mai bune servicii de urgenţă. De exemplu, câți dintre voi știau că se poate solicita la domiciliu o ambulanță cu medic pentru consult? Este vorba de ambulanța de tip AMD (asistență medicală la domiciliu), care vine la solicitare cu un medic gata să consulte bolnavul și care mai are și medicamente în dotare. „Am dori nește medici la domiciliu...” – a fost solicitarea unor romi de pe Valea Bozganii din Tureac, care n-au avut chef să coboare cu copiii la medicul de familie și să mai stea la rând, etc. Au găsit rapid soluția gratuită, cu minim deranj, cu consult medical la domiciliu și rețetă eliberată imediat.  

Asistență medicală sub amenințare și chiar cu cuțitul la gât

Să ajungi să dai primul ajutor în casa unor asistați social, mai ales romi, este de multe ori un act de mare curaj. Sunt obraznici din primele minute, iar dacă nu te supui „dorințelor” lor, agresivitatea verbală se poate transforma în câteva clipe într-una fizică. Nu cu mult timp în urmă, la un accident rutier în Sigmir, un medic SMURD a fost obligat sub amenințarea cu bătaia, să resusciteze zeci de minute un bărbat care decedase, iar rănile suferite era evident că erau incompatibile cu viața (cutia craniană zdrobită). A făcut-o sub amenințare și injurii până la venirea echipajelor de poliție, la vederea cărora romii s-au calmat.  

Și nu puține sunt cazurile în care asistenţii sau medicii au fost agresaţi – fizic sau verbal de rudele celor la care s-au dus să îi salveze. În urmă cu câţiva ani, un echipaj medical a fost sechestrat de-a dreptul într-o casă de romi. Medicul, asistentul şi ambulanţierul au fost solicitaţi să salveze o femeie care era deja cu rigiditate cadaverică. Sub ameninţare, rudele victimei i-au spus medicului: „Nu ieşi de aici până nu suflă mama!”. Norocul echipajului de salvare a fost butonul de panică de la staţia portabilă. Odată ce a fost activat, au aflat de problemă poliţiştii şi jandarmii şi au putut interveni.

Un incident grav a fost recent şi pe Valea Bârgăului, unde mai multe persoane au aruncat cu bolovani după autospeciala de intervenţie şi au distrus-o. Cum nu au de unde să plătească pagubele, tot bugetul de stat urmează să le suporte. Agresorii nu au de unde, sunt săraci, dar agresivi și cu drepturi.

Dacă legea permite atât de multe drepturi când e vorba de urgențe medicale, fie ele și închipuite, nu ar fi rău să prevadă și măsuri care să poată fi luate împotriva celor care sună abuziv după un echipaj medical de urgență și, cel mai grav, folosesc ambulanțele pe post de taxi cu girofar și sirenă, care să-i ajute să vină  în oraș. Important de reținut: zilnic, în Bistrița-Năsăud se înregistrează cel puțin un astfel de caz!

4301 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro