Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  57 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Am pierdut doi oameni de bază în lupta cu fraierii pentru care Gloria e doar o gaură neagră şi o poveste plicticoasă

29/11/2013 10:51:39 Adrian LINCA  
E greu să-i explici unui puştan ce însemna Moga sau Sigmirean pentru acest oraş şi, oricum, în curând n-o să-i mai pese nimănui de nostalgiile unor bătrânei care au s-au bucurat şi ei pe stadion, cândva. E ca şi cum ai încerca să vorbeşti despre Hagi, fără să-i fi văzut vreodată golurile.

Poţi da oricât din gură, că tot n-ai cum descrie în cuvinte emoţia de la meciul cu Columbia şi traiectoria perfectă a acelui lob istoric.

Aşa încât, ne vom trezi cât de repede că stadionul din parc nu va mai însemna nimic pentru nimeni. Doar o“construcţie comunistă, sinistră, care a înghiţit de-a lungul anilor foarte mulţi bani publici”, cum deja a scris cineva într-un ziar local.  La viteza cu care ne pierdem identitatea, la ignoranţa în care trăim zi de zi şi mai ales în vrajba ce ne macină tot mai mult n-o să mai fim capabili să înţelegem şi să respectăm performanţele înaintaşilor. 

La fel e şi cu gloriile bistriţene. Detenta lui Ică Moga sau sprinturile lui Sigmirean rămân doar în vorbe şi, o vreme, în amintirile celor care au văzut acele meciuri. Dar nu vor mai avea aceeaşi greutate în mintea generaţiilor viitoare, aşa cum nu au rezonanţă în conştiinţa noastră, a celor de azi, minunile unor foste legende ca Munteanu, Copil sau Botescu.

Cu atât mai mult cu cât nu ne mai poate dovedi nimeni, niciodată, că Ică Moga putea marca şi cu ochii închişi dintr-un sfert de fază pe care Curtuiuş o are azi sau că Sigmirean era capabil să centreze mai bine decât extremele actuale chiar şi dacă o făcea de pe partea cealaltă a apei.

Dispariţia celor doi mari fotbalişti bistriţeni e o mare tragedie pentru familiile lor, prieteni şi cunoştinţe apropiate. Pentru oameni în sufletul cărora, Moga şi Sigmirean nu au fost doar doi mari oameni de fotbal, ci mai degrabă soţi, fraţi, taţi, fiinţe din acelaşi sânge. Să nu fim ipocriţi, să nu ne înmuiem peste măsură, noi cei care am fost doar simpli spectatori în viaţa lor. Însă, cu toţii la un loc ar trebui să avem un mare regret. Acela că n-am fost în stare să păstrăm dovezi clare ale valorii lor în sportul bistriţean. Generaţia de aur a fotbalului local, cea din anii 80, nu are nici măcar un meci filmat şi păstrat într-un muzeu al clubului, al oraşului până la urmă.

Cei peste 10 ani în care mii de oameni, cam 7-8, se adunau tot a doua duminică pe stadion, n-au rămas decât în fotografii şi în poveşti, deşi existau variante video, chiar dacă infinit mai puţine ca azi. Cât de curând, n-o să mai avem destulă putere de convingere să dovedim importanţa, impactul sau emoţiile pe care partidele Gloriei le aveau în comunitatea bistriţeană.

De aceea zic aşa! În mintea mea, Sigmirean şi Moga au rămas aceiaşi, doar că nu mă mai întâlnesc cu ei pe la stadion. Durerea pe care o resimt, evident, incomparabilă cu a familiilor, e că nu mă mai pot bucura de driblingurile lor nici măcar într-un meci de old-boys. Si mai mult decât atât, mă doare că pierd zi de zi argumente în disputele cu fraierii care cred că Gloria e doar o gaură neagră şi o poveste plicticoasă  din istoria acestui oraş.

4462 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro