Domnul Kazan a păcătuit! A spus răspicat doamna Camelia Tabără la recenta ședință a consiliului, după care votul pentru desemnarea titlului de cetățean de onoare a orașului a fost repede aprobat pentru Ioan Repede și Al.C. Miloș. Tonul imperios al doamnei Tabără nu a lăsat nimic interpretării.
Kazan a păcătuit, gata, și orice argument la contrariu este nevrednic, hazardat, inutil. Verdictul doamnei Tabără asupra intervenției mele în consiliu m-a răvășit, și dintr-o dată m-am trezit buimăcit de asemenea pronunțare… Cădeam într-o spirală morală, o dilemă existențială care-mi bruia înțelegerea vieții, a altora. Fără exagere, a început să mă doară capul și nu am putut să dorm.
Tot ce am vrut să aduc la cunoștința consiliului în raport cu hotărârea sus menționată a fost faptul că procesul de scrutină a acestor candidați trebuia să fie de așa măsură încât la o dată ulterioară să nu ne trezim, în cuvintele mele, “cu bube-n cap și schelete-n dulap”, ceea ce i-a făcut pe unii consilieri să zâmbească. Argumentul pe care l-am pronunțat la adresa domnului Repede a fost că dânsul a fost arhitectul unui plocon enorm de bani publici, 30 milioane lei dat companiei Rombat de către guvernul Ponta, ceea ce o analiză economică competentă arată că a fost în defavoarea bunului interes comun, decizie făcută eminamente pentru interes politic și profitul pivat al câtorva, subiect de elaborat altundeva.
Despre domnul Al.C. Miloș, am spus că „numirea domnului Miloş ca cetăţean de onoare ne va plasa într-o lumină extrem de nefavorabilă şi ne va păta reputaţia oraşului pentru decenii şi secole de acum înainte”, pentru simplu motiv că dânsul suferă de o fixație debordant de năstrușnică, ca să folosesc un eufemism, în acordanță cu care noi, rasa umană, suntem rezultatul unui act de inginerie genetică pe care extratereștrii reptilieni le-au realizat pe egiptenii antici, etc, etc. Faima domnului Miloș este datorită numai și numai acestei fixații, care îl precede precum izul precede o mortăciune, în cazul nostru un concept de origine “reptiliană, extraterestră” a umanității, idee deloc originală, ba chiar foarte comună în țările vestice, și foarte obosită, însă care și-a găsit adepți după ce un număr de șarlatani s-au pus de poante și exploatează credulitatea celor... ignoranți și/sau creduli. Dar povestea acestui tip de șarlatanism intelectual a scăpat puterii de analiză a consiliului și mai ales vigilenței doamnei Tabără, care, adevăr fie grăit, ar fi trebuit să pecetluiască sus numita aberație nu doar ca „păcatul păcatelor”, dar mai ales ca apostază creștină de cel mai înalt grad. Adică cum, noi nu suntem făcuți din lut?, și femeile nu din coasta lui Adam?, sau rezultat al evoluției, ci suntem măsluiți de către reptilieni extratereștri coborâți din planeta (inexistentă) Nabiru??
Re-întorcându-ne la cuvântul “păcat”, pe subsemnatul îl precede o anumită faimă de “liber cugetător” și, fiți atenți, de revoltant împotriva statu-quo-ului din țară, mai ales dominația BOR asupra politicii românești. Poate că reputația mea ca revoltant împotriva fărădelegilor comise de guvernanți și aliații lor ortodocși să sune similar cu teribilul “Nika, Nika” de pe vremea lui Iustinian, cînd însăși împăratul și cohorta sa se pregăteau să-și ia tălpița. Atunci s-a ridicat Teodora și le-a amintit de datorie, drept care imperiul a fost salvat, și poate și ortodoxismul de scindare, de reformă, de pericolul democrației. Dar vă întreb, doamnelor și domnilor, dragi concitadini, nu cere democrația fiecărui individ să se implice și, în cazul meu, să atragă atenția consiliului ales despre ceea ce este în bunul interes al comunității?
Doamna Tabără a salvat Bistrița de la „păcatul” exprimării libere, democratice, pe care subsemnatul a făcut-o. Vă jur, pe cât de greu mi-a venit să o fac, am făcut-o numai și numai pentru binele nostru, al tuturora, dar și pentru ca mândrul nostru oraș Bistrița să se alinieze acum și în viitor cu cetățeni de onoare care au numai și numai valori morale de grad înalt, și care nu pot fi puse la îndoială, niciodată.
În ce privește felul cum am “păcătuit” aș oferi o variantă inedită, care își are originea în nașterea și creșterea mea. M-am născut păcătos, în zorii zilei Sfântului Ilie, cu soarele izbucnind în flăcări, după o noapte cu trăsnete și fulgere. Am răcnit ca nici un alt copil, drept care moașele m-au numit “căpitanul” lucru pe care tot ele mi-l spuneau pe stradă după mulți ani, ceea ce mă rușina cumplit. Mama trebuie să fi fost și ea o păcătoasă, deși pentru mine a fost sfântă, tata cu siguranță s-a ocupat cu păcatul băuturii, deși mă întreb cum naiba și draga mea bunică a fost și ea o…păcătoasă? Școala primară am absolvit-o la Școala Generală Nr.1 cu alți păcătoși de vârsta mea, liceul l-am început la Bastilia păcatelor, de unde am evadat în clasa 11 și m-am dus la Liviu Rebreanu unde de profesori aveau un renume deosebit, renue datorat principilor umaniste și a nivelului înalt de integritate profesorială, și mult îi iubesc pe acei iluștri oameni, care la rîndul lor trebuie că s-au născut “păcătoși”. Am devenit un păcătos de aviator sau aviator păcătos, mă rog, să spună fiecare după cum a vrea, am fugit de păcătoasa Românie comunistă în 81 pe la Cazane într-o păcătoasă barcă pneumatică, și iată așa, m-am tot ocupat de păcate...
În altă ordine de idei, și vorbind cu consecință, ar trebui să atragem atenția că o profesoare de fizică și șefă a Inspectoratului Județean de Învățământ cât și consilier municipal cum este doamna Tabără, a făcut grozăvenia de a încurca procesul democratic cu dogma, a abuzat principiul profesoratului și cel al științei, s-a exprimat urît și tendențios. Vorbind strict politic, dânsa ar trebui să se desprindă de tipologia bizantină și dogma Evului Mediu și să acționeze ca un competent reprezentant politic al unei țări membre la UE, al cărei societate civilizată promovează libertatea de expresie, unde umanismul prevalează, dari în nici un caz dogma și frica de democrație. Iar cât despre cuvîntul “păcat”, ar trebui cenzurat în vorbirea oficială, din necesitatea pregnantă de a arăta că nu suntem chiar atât de îndoctrinați și corupți.
Nicholas Kazan