Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  161 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Am încercat, se poate: Intervenţii stomatologice la copiii cu autism – un model de succes

12/02/2014 18:26:39  
Mersul la dentist poate fi o experiență foarte stresantă pentru orice copil și chiar pentru unii adulți. Pentru copiii cu o tulburare din spectrul autist (TSA), această experiență poate fi încă și mai traumatizantă. Dar poate fi şi una de succes.

Prima etapă a Programului Pilot de Desensibilizare şi Intervenţii Stomatologice al Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ, derulat în parteneriat cu medicul stomatolog Doru Stere s-a încheiat cu succes.

Din cei 9 copii cu tulburare din spectrul autist implicaţi în această etapă a programului, cinci au suferit intervenţii stomatologice în urma unui program de desensibilizare graduală de 9 luni, iar ceilalţi s-au obişnuit cu atmosfera dintr-un cabinet stomatologic. Programul s-a derulat, în cabinetul medicului Doru Stere, unde copiii au avut alocată săptămânal 1 oră gratuită în vederea desensibilizării.

„A fost un efort comun, voluntar şi îi mulţumim domnului doctor pentru generozitate şi interesul de a învăţa cum să abordeze copiii. Am vrut să demonstrăm eficienţa unui astfel de program şi faptul că e posibilă intervenţia la copii cu autism şi fără anestezie generală într-o mare parte din cazuri, dacă pacientul e obişnuit gradual cu sunetele, mirosurile şi tipurile particulare de atingeri aferente unei intervenţii stomatologice. De acest aspect s-au îngrijit terapeuţii de la Centru, iar rezultatele nu pot decât să ne bucure. Există o problemă la nivel naţional cu aceşti copii care ajung să fie operaţi doar în clinici de specialitate în cazul unor probleme care s-ar putea rezolva uşor în cabinetele stomatologice dacă ar exista disponibilitate din partea medicilor şi determinare din partea părinţilor pentru a traversa un program de desensibilizare. Cred în puterea exemplului. Sperăm ca acest proiect pilot să inspire şi alţi medici stomatologi, creând o deschidere în a oferi astfel de servicii copiilor cu autism sau alte tulburări care antrenează comportamente disruptive. De multe ori copiii nu înţeleg ce se întâmplă, ce beneficii le vor aduce de pildă absenţa durerii”, explică Ana Dragu, preşedintele Asociaţiei Autism Europa. Experienţa lucrului cu copii cu comportamente dificile este provocatoare şi pentru medici:

„Am început proiectul cu Micul Prinţ în urma unei discuţii care a avut loc la Primăria Bistriţa, în anul 2013 unde am reprezentat Colegiul Medicilor Stomatologi alături de medicul Marius Pop. Dezvoltând ulterior discuţia cu dna Dragu, am creionat un program de desensibilizare special dedicat copiilor cu autism, cu accent pe problemele de comunicare şi relaţionare specifice acestor copii. În aproximativ un an de proiect, am intrat în contact cu 9 copii, am învăţat în primul rand eu o modalitate nouă de abordare a copiilor în cabinetul stomatologic. Dar principalul beneficiu este, din punctul meu de vedere, faptul că am reuşit să lucrez aproape complet, cu 5 copii diagnosticaţi cu autism, care anterior acestui program refuzaseră să intre în cabinetul stomatologic. Şi când spun complet mă refer la tratamente de restaurare dentară complexă şi completă şi şedinţe de igienizare profesională. Sincer, nu am crezut nici eu, la începutul proiectului, că voi reuşi să lucrez atât de bine cu un copil care, spre exemplu, are hipersensibilitate auditivă, adică nu SUPORTĂ efectiv sunetele puternice specifice aparaturii stomatologice. Dar, cu rabdare şi cu proceduri clare, graduate, şi mai ales cu alocare de timp, am demonstrat că se poate”, a declarat medicul Doru Stere.

Programul de desensibilizare stomatologică este un program pilot în România, dezvoltat de Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa şi a rezultat, pe lângă rezultatele tangibile într-un modul de curs pe care AAE îl oferă, la cerere medicilor stomatologi români care lucrează sau doresc să lucreze cu copii cu dizabilităţi sau altor organizaţii interesate. La Bistriţa programul de desensibilizare se va relua începând cu luna iulie 2014.

Asociaţia Autism Europa Bistriţa – Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ

4042 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro