Eu cred că administrația publică, Consiliul Local și Primăria ar trebui să fie o echipă, de fapt cea mai importantă și reprezentativă echipă a unei comunități.
Din păcate, majoritatea actuală din Consiliul Local și primarul nu au acceptat nici una dintre sugestii. 10 consilieri din 21 nu au reușit să miște un leu din bugetul propus de primar.
Eu cred că administrația publică, Consiliul Local și Primăria ar trebui să fie o echipă, de fapt cea mai importantă și reprezentativă echipă a unei comunități. Cu gândul acesta am pus la punct, ca în fiecare an, o listă de proiecte, unele proprii, unele venite, cerute sau sugerate de voi, de bistrițeni.
Mi-aș fi dorit să am vești bune pentru toți după ședința de ieri. Aș fi vrut să vă pot spune că propunerile voastre și cele pe care vi le-am prezentat în ultimele săptămâni au fost apreciate și acceptate sau măcar analizate cu atenție. Vă mulțumesc tuturor pentru sugestii, mai ales că ele au fost realiste.
Din păcate, majoritatea actuală din Consiliul Local și primarul nu au acceptat nici una dintre sugestii. 10 consilieri din 21 nu au reușit să miște un leu din bugetul propus de primar. Nici noi, nici participanții la dezbaterea publică, care au formulat o serie de propuneri, nimeni nu a fost luat în considerare.
Majoritatea din Consiliul Local și Ovidiu Crețu sunt propria lor echipă, pun la punct și aprobă proiectele discreționar, arbitrar, fără a ține cont că poate, doar poate, unele dintre proiectele propuse de alții sunt mai necesare, mai urgente, mai logice decât ale sale.
În afară de primarul care este și majoritatea lui personală sau pretoriană, nimeni din acest oraș nu contează. Asta în condițiile în care la Bistrița se înregistrează o premieră mondială.
În 2015, ca de altfel în ultimii ani, Primăria a rămas cu 6 milioane de euro necheltuiți. În același timp, aceeași Primărie plătește dobânzi la creditele contractate pentru Wonderland. O să avem sonorizare în sala de consiliu de 170.000 de euro, deși sistemul actual funcționează, inclusiv sistemul electronic de vot. O să avem studii de 2,5 milioane de euro.
Cu 250 000 de euro „studiem” zona centrală, cu 4.600 de euro, cumpărăm căsuțe veverițelor din parc, iar la Colegiul Național Liviu Rebreanu plătim incompetența cu 4 milioane de euro. Vom avea aceleași festivaluri și evenimente ca anii trecuți de aproape 1 milion de euro.
Sper să rectificăm acest buget în iulie și să prioritizăm ceea ce trebuie pentru oraș.
- O piață agroalimentară normală în care comercianții să nu doarmă sub mașini vara, iar producătorilor să nu le înghețe iarna produsele.
- Să punem la punct grădinițele.
- Să ne ocupăm de utilitățile necesare în zonele uitate de actuala administrație, mult mai necesare pentru un oraș european decât alte proiecte realizate în ultimul timp. Să dăm în sfârșit o destinație punctelor termice, concret, nu doar pe hârtie.
- Să începem modernizarea zonei Codrișor, inclusiv malurile râului Bistrița.
- Cei 2,5 milioane de euro alocați plombărilor să-i utilizăm eficient în asfaltarea străzilor din cartierele noi și modernizarea celor din oraș.
- Să începem în sfârșit implementarea pistelor de biciclete, proiect blocat de ani de zile în studii și proiecte realizate greșit sau incoerent.
Acestea sunt doar o parte din lucrurile de care Bistrița are cu adevărat nevoie, care sunt așteptate de către bistrițeni. Sper că măcar din vară Consiliul Local să funcționeze ca o echipă care reprezintă și lucrează pentru toți bistrițenii și nu este condusă de orgoliul unei persoane.