O familie din Prundu Bârgăului a deschis în 2008 o mică păstrăvărie. Afacerea merge destul de bine, iar clientela creşte pe zi ce trece... Familia Oltean vinde peşte proaspăt dar şi peşte afumat cu conuri de brad, după o reţetă veche din anul 1950.
„Am deschis o mică păstrăvărie, avem patru bazine, în localitatea Prundu Bârgăului. Este o afacere de familie, ne ocupăm doar noi cei din familie de păstrăvărie”, a povestit Alin Oltean pentru Bistriţeanul.ro. Bărbatul este foarte mândru de păstrăvăria sa şi spune că a avut grijă ca tot timpul să aibă peşte proaspăt pentru clienţii săi.
„Multă lume vine şi cumpără peşte proaspăt. Este foarte bun, eu am grijă ca bazinele mele să fie bine îngrijite, peştii să aibă condiţii bune”, mai spune Alin Oltean.
Bârgăuanul vine la piaţă de două ori pe săptămână, marţi şi vineri şi aduce mereu preşte proaspăt pe care îl ţine în acvarii oxigenate. Clienţii sunt încântaţi că pot cumpăra peşte direct de la cel care îi creşte, iar preţul pentru un kilogram de păstrăv este de 25 de lei.
O specialitate cu care Alin Oltean şi-a cucerit clienţii este păstrăvul afumat cu conuri de brad. O bunătate care îţi lasă gura apă şi care îi face pe cei care gustă o dată acest preparat să se îndrăgostească de peştele afumat.
„Este o reţetă veche din anul 1950 şi a fost inventată din nevoia de a transporta peştele pe distanţe mari pe timp de vară. Pentru ca acesta să nu se strice comercianţii îl afumau şi astfel, îl puteau transporta şi atunci când era cald. Eu afum peştele cu conuri de brad, am o afumătoare zidită, iar gustul este nemaipomenit. Când vin la piaţă nu fac o cantitate foarte mare pentru că peştele odată afumat începe să se usuce. Fac şi pe comandă, cine doreşte îmi spune cantitatea, lasă un avans şi eu mă ocup ca păstrăvul să fie bine afumat şi condimentat”, a mai povestit Alin Oltean.
Pentru această bunătate Alin Oltean cere 60 de lei pentru un kilogram şi nu puţini sunt cei care îşi răsfaţă papilele gustative cu acest delicios preparat.