In Bistrita optiunea exprimata pentru curentul ecologist a fost de 584 de voturi adica aproape 3% din voturile exprimate repartizate dupa cum urmeaza: 522 de voturi reprezentand 2,6% pentru PER si 62 de voturi reprezentand 0,3% pentru Partidul Verde.
In conditiile in care a trebuit sa asteptam sentinta Curtii de Apel pentru a fi admisi in campanie si fara reprezentanti in sectiile de votare, am depasit la nivelul municipiului partide reprezentate in Parlamentul Romaniei sau in Parlamentul European.
La nivelul Romaniei ecologistii au obtinut 83355 voturi impartite intre cele doua partide dupa cum urmeaza: PER 64230 - 1,15% si PV 19125 - 0,34%. Cu o reprezentare unica a ecologistilor si fara prag electoral asa cum se intampla in Germania sau Italia, peste 5 ani am avea sanse ca sa trimitem un europarlamentar ecologist la Bruxelles.
Personal cred ca ar trebui sa avem posibilitatea sa votam liste transnationale pentru PE. Astfel voturile ecologistilor din Romania in loc sa se iroseasca s-ar putea adauga unei listei comune a verzilor din Germania, Franta, Italia, Romania, Ungaria etc. Prima redistribuire ar trebui facuta catre lista comuna a familiei politice europene. Redistribuirea la nivel national in alegerile pentru PE ar trebui sa intervina in faza a doua si numai pentru voturile date independentilor sau partidelor noi si neafiliate care nu au realizat coeficientul electoral national, adica numarul minim de voturi pentru alocarea directa a unui loc.
Sunt, cu siguranta amendamente democratice care vor veni in viitor pentru asigurea unei mai bune reprezentari si perfectionarea mecanismelor democratice la nivelul Uniunii Europene. Pana atunci, ecologistii bistriteni au mai pregatit inca doua proiecte de hotarari care se adauga altor opt propuneri anterioare si care speram ca vor ajunge cat mai curand in dezbatere si vor fi adoptate de catre Consiliul Local.
Alexandru Marian Toniuc