Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  239 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Alexandra Fluvia Fritsch - Are aceeași școală cu marii designeri ai lumii, dar cucerește lumea modei de la Bistrița

29/05/2014 17:58:30 Claudia ANDRON  
S-a născut în Bistrița, a făcut școala și mai apoi Colegiul de Modă în Austria. Și-a încheiat studiile cu o diplomă de absolvire a Institutului Marangoni din Milano (unde au studiat Cavalli și Armani), iar de câteva luni s-a întors acasă, la Bistrița, și vrea ca de-aici să cucerească lumea modei. Așteaptă provocări...

Alexandra Fluvia Fritsch are doar 26 de ani, dar când vine vorba de educație și mai ales de studiile în materie de modă te lasă fără cuvinte. Când era în clasa a III-a s-a mutat cu părinții în Austria, lângă Graz. A urmat cursurile unei școli de muzică și a studiat acolo mai toate instrumentele muzicale, mai puțin acordeonul - pe care nu l-a îndrăgit deloc. Urma să-și continue studiile la Liceul de Muzică, dar cu un sfert de oră înainte de a susține examenul și-a făcut curaj și i-a spus mamei că nu se vede făcând parte dintr-un cor sau cântând la un instrument. Întrebată ce vrea totuși să se facă și să studieze mai departe, i-a răspuns imediat că vrea modă. Văzuse o prezentare de modă chiar înainte de a termina școala, ba mai mult, de mică era fascinată de cusut rochițe pentru păpuși.

A avut noroc că mama i-a dat curaj să facă în viață ceea ce-i place și, după un an în care a făcut cursuri de limbi străine și s-a pregătit, a intrat la Colegiul de Modă din Graz, acolo unde a fost colegă cu câștigătorul Eurovisionului din acest an - Conchita Wurst, pe atunci Thomas Neuwirth (citește AICI mai multe).

Proba care a contat cel mai mult la examenul de admitere a fost să coloreze un cocoș. Profesorii erau interesați de cum aleg și combină elevii culorile. ”A fost cel mai frumos cocoș!”- își amintește Fluvia râzând.

Colegiul de Modă din Graz a fost locul unde prin studiu a pus bazele a tot ce știe azi. Avea 8 ore de cusut pe săptămână, 3 ore de design, a studiat tehnica de tipare și multe alte materii practice și necesare. Era cea mai bună la cusut și și-a uimit profesorii cum fără a avea cunoștiințe pentru că majoritatatea colegilor știau din familii să coasă măcar la mașină. Ba mai mult, când profesoara s-a ambiționat și i-a spus să renunțe la a face un guler extravagant i-a arătat că îl poate face, ba chiar foarte bine.

A învățat designul vestimentar într-un colegiu austriac și atât de bine i s-au imprimat cunoștințele de atunci că astăzi, după ce s-a reîntors la Bistrița, nu știe să ia măsurile și comenzile decât în germană. A fost unul dintre cei mai buni elevi ai colegiului și singura care a dat BAC-ul dintr-un număr record de materii: 12. De exemplu, a dat BAC-ul din franceză doar de dragul profesoarei de franceză, care se implica foarte mult în studiul elevilor săi, tot ea fiind și cea care a ajutat-o pe Fluvia să-și facă practica obligatorie din ultimul an de școală în Paris. Atunci a avut ocazia să lucreze accesorii pentru creatoarea de modă Valerie Said, o experiență minunată de care-și amintește cu drag. N-a plecat neremarcată nici din Paris. De altfel, în Paris s-a simțit tot timpul în largul ei, extravaganța sa n-a părut ciudată nimănui, ba chiar a fost apreciată. Haute-couture-ul este mai apreciat aici ca oriunde în lume, iar libertatea de exprimare în modă chiar există la Paris.

Ultima amintire plăcută din liceu este legată de balul de absolvire unde au avut tema insectelor și trebuiau să-și pregătească ținuta de bal inspirați din această temă. Și-a ales ca insectă libelula și a făcut furori cu o rochie în care a combinat cele trei stiluri care o fascinează și astăzi: grecesc, oriental și medieval.

Un an cât trei la Institutul Marangoni, școala celebrilor Cavalli și Armani

Bistrițeanca Alexandra Fluvia Fritsch este printre puținii români (poate singura) care se poate lăuda că a absolvit cursurile Institutului Marangoni din Milano, o școală privată de modă cu istorie, înființată în 1935, cu sucursale exclusiviste la Londra, Paris și Shanghai. Este școala marilor designeri de modă, cei mai buni dintre cei buni au trecut pe aici să studieze designul și tehnicile de tipar, combinațiile de culori și materiale.

Fluvia s-a îndreptat către acest prestigios institutut din Milano imediat după ce a terminat Colegiul de Modă din Graz. A luat decizia având în vedere că Austria nu avea nici o ofertă generoasă de studii superioare în domeniul modei și nici la fel de prestigioase ca institutul din Milano. La examenul de admitere, surpriză! I s-a comunicat că studiile și cunoștiințele sale sunt foarte avansate în domeniu, astfel că i se recomanda să urmeze doar un an în loc de trei, dar cu mai multe examene, cât să acopere cei trei ani. Colegii săi de institut proveneau din familii foarte bogate, școala nefiind accesibilă oricui. A avut noroc că părinții ei au susținut-o și și-au pus economiile la bătaie pentru a urma cea mai prestigioasă școală de modă din lume.

Institutul Marangoni are reguli foarte stricte. De exemplu, au început cursurile 32, în primul semestru au rămas 12 și au terminat anul doar 6. Examenele nu se pot repeta, nu există reexaminări. Știi, rămâi, nu știi, părăsești institutul cu tot cu taxa plătită. A fost un an extrem de greu, cu multe nopți nedormite și un stres extrem, care și-a pus amprenta asupra stării de sănătate. Dar, a absolvit cu brio și acum se mândrește cu o diplomă de studii la ”Istituto Marangoni” din Milano. În facultate a făcut desene pentru toți marii designeri, iar o parte au fost selectate și păstrate de aceștia.

Originea cântărește greu la angajare în Europa. Mai bine atunci o afacere acasă...

După ce a absolvit institutul și-a căutat loc de muncă în Austria. Este convinsă că a fost refuzată din cauza originii sale române, aspect care contează încă în străinătate. De exemplu, concernul Swarowski căuta un designer care să lucreze pe aplicații de cristale pe rochii. Și-a trimis CV-ul, i s-a răspuns că este impresionat, dar a fost anunțată cu regrete că au optat pentru o altă persoană. Nu și-a făcut probleme decât atunci când a revăzut anunțul de angajare postat din nou la doar câteva zile. N-a rezistat tentației de a trimite un nou mail în care să le explice că românii sunt oameni deosebiți și au ratat ocazia de a-i cunoaște cu adevărat. Părinții săi au afaceri în Austria și ar fi putut să-și deschidă și ea o afacere acolo. Dar n-ar fi avut clientelă. Austriecii sunt comozi și stilul ei nu s-ar fi potrivit cu al lor.  Atunci i-a venit ideea să se întoarcă acasă, la Bistrița și să încerce să cucerească lumea modei chiar de aici. A contat mult în luarea deciziei faptul că româncele sunt elegante, iar loc în lumea modei este destul și în România. Plus că este mai ușor să strălucești aici, unde femeile chiar luptă să impresioneze și prin ținute. Și-a amenajat în căsuța părinților și a bunicilor de la Bistrița un mic atelier pe care l-a utilat cu cele mai bune mașini de cusut și surfilat din Austria și încearcă să cucerească lumea modei chiar de aici, din frumosul oraș al copilăriei.

De mai bine de șase luni este deja la Bistrița și a avut deja două prezentări de modă, iar creațiile sale sunt de vânzare în Polus Center și într-un magazin care promovează designerii români din Baia Mare. Ia și comenzi private și abia așteaptă să răspundă provocărilor. Iar gândul unor creații extravagante, care să fie purtate cu curaj de persoane care vor să fie unice este visul său. Designerii săi preferați sunt Cavalli și Moschino, în care se identifică și ca stil.

Dacă vreți să vedeți mai multe din creațiile Fluviei Alexandra Fritsch puteți accesa pagina ei de Facebook - FFFashion.

5431 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro