Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  296 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Ai un copil talentat la scris?! Trimite-l la Scenica să învețe jurnalism

29/07/2013 01:59:58 Claudia ANDRON  
Cursul de inițiere în jurnalism de la Scenica face parte din oferta anti-plictiseală în vacanță propusă copiilor din Bistrița. Atelierul se adresează copiilor de peste 10 ani, cu puțin talent în comunicare și scris. Înscrierile se pot face până miercuri. VEZI ce spune într-un interviu Dora Baba despre cursul de jurnalism:

Dora Baba este omul care deschide copiilor, la Scenica, poarta spre arte. Și nu numai. Din această vacanță, le deschide poarta și spre jurnalism, o meserie pe care o vor descoperi prin joacă participând la cursurile care încep în această vară. Mai multe despre acest curs ne spune Dora Baba într-un interviu acordat ziarului Bistrițeanul.ro:

Reporter: De unde un atelier de cercetare și jurnalism?

Dora Baba: Am în minte de mulți ani un astfel de atelier. Pornește din pasiunea mea (de sociolog) pentru cercetare socială și dragostea și experiența față de copii. Întotdeauna am crezut și am susținut că poți face minuni cu copiii. Și poți. Dacă știi cum să lucrezi cu ei. Am reusit să fac teatru cu copii cu handicap psihic sever, am scos premianți copii care nu văzusera un creion în viața lor…ce să mai zic de copiii cu potențial? Acesta este, în viziunea mea, un segment de care trebuie să avem maaaaare grijă…să-i ținem aproape, să-i observăm, să-i înțelegem și să-i formăm  cum se cuvine. Altfel, îi și ne pierdem…

Propunerea aceasta vine de la interesul meu față de copiii mai măricei pe care-i simt scăpați de sub observarea atentă și comunicarea sinceră cu părinții (din motive multe și explicabile, în general), suprasaturați de învățături teoretice mult nefolositoare în viață, furați de medii, anturaje (reale sau virtuale) și  modele – de multe ori îndoielnice. Îi simt plictisiți, blazați, fără manifestări de originalitate, fără creativitate, fără obiective, fără modele, fără principii și valori, superficiali, comozi (prin neimplicare și mult copy paste), fără stil de munca și …derutați.  Derutați de o realitate greu de înțeles și de dus…Și, în mare parte, nu din vina lor. Din vina noastră, a celor mari, (prea)ocupați și puțin preocupați…

Reporter: Cum îi poate ajuta pe copii un astfel de atelier?

Dora Baba: Un astfel de atelier îi poate ajuta pe copii să se dezvolte pe mai multe planuri. Dezvoltă, de exemplu, abilități de comunicare (de toate felurile… dacă ești capabil să discuți cu cei din jur și să cercetezi  anumite teme, iar apoi să le transpui într-un text jurnalistic, poți începe să crezi că întelegi  mult mai obiectiv ce se întâmplă în jurul tău și poate o să-ți fie mai ușor să înțelegi lumea, să te adaptezi, sau, să faci la teza sau bac un eseu valoros… De asemenea, este extrem de important să-ți învingi timiditatea și să abordezi persoane necunoscute pentru a afla lucruri și a-ți forma un stil personal de informare, de interpretare,  de exprimare și…de ce nu – expunere).

Mai apoi, un astfel de curs formează abilități de documentare. Consider ca e important să înveți să accesezi  surse  veridice, să treci de prima afișare de pe google, să ajungi într-o arhivă, într-o biblioteca și, nu în ultimul rând, față în față cu cei de lângă tine, abordând teme de interes.

Se dezvoltă și capacitatea de analiză, sinteză și interpretare. Dacă poți să înțelegi multele forme de manipulare la care ești expus, dacă reușești să interpretezi corect sensuri, cifre, spuse, gesturi, poate ești mai flexibil în adaptarea la viață și vei avea șanse să realizezi ce ți-ai propus în viață mai ușor, sau poate într-o manieră originală.

Dezvoltarea creativității e evidentă și nu trebuie să omitem că copiii vor învăța să relaționeze, jurnalismul fiind un prilej de a întâlni oameni. Copii și tineri cu preocupări similare, dar și necunoscuti, cu care vor interacționa pentru prima dată. Nu poate fi decât câștig…Probabil nu foarte ușor, dar sigur interesant…

Totodată cursul va oferi un stil de muncă. Ne planificăm timpul, ne trezim în vacanță la 8.00, participăm la cursuri, discutăm, analizăm, propunem, ne documentăm, umblăm pe jos, observăm, fotografiem, luăm interviuri, poate aplicăm chestionare, scriem, citim, analizăm, corectăm, edităm….nu-i de stat…Facem cam tot ce se face într-o redacție adevărată...

Reporter: Finalul. Care va fi finalul?!

Dora Baba: Un blog în care să scrie copiii și tinerii. Un spațiu în care vom învăța unii de la alții. O zonă de explorare a realității în care trăim. Să înțeleagă cât de cât copiii și tinerii cum e și de ce e așa, dar să aflăm și noi, cei mari, cum văd ei lucrurile. Să ne întâlnim undeva rolurile, gândurile, emoțiile, spaimele, reușitele, ideile, visele, identitățile și lumile…

Reporter: Ce subiecte veți aborda?

Dora Baba: Dezvălui doar prima tema la care m-am gandit și recunosc că-mi place mie. Evoluția jocului, gen “De la hapuc la Facebook”. Oricum, vom construi împreună temele, în funcție de interesele copiilor și tinerilor și … potențialul lor.

Atelierul de jurnalism care se va deschide la Scenica se adresează copiilor de peste 10 ani, cu puțin talent la exprimare și scris. Înscrierile se pot face telefonic până miercuri, 31 iulie, la numărul 0731.838.603. Cele mai bune texte ale micilor jurnaliști vor fi publicate și în Bistrițeanul.ro.

Află mai multe despre oferta de vacanță a celor de la Scenica pentru copiii de toate vârstele AICI

4906 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro