Cine are firmă sau PFA cu sediul în locuinţa proprie ar putea plăti taxe şi impozite pe clădire de 20 de ori mai mari decât până acum. Noul Cod fiscal are astfel de prevederi însă modificările nu se aplică pentru toată lumea. VEZI cine sunt cei care ar putea scăpa de plata impozitelor mărite:
Nu puţine sunt firmele mici sau PFA-urile care îşi au sediul (domiciliile fiscale) în apartamente sau case care sunt totodată locuinţe. Începând din acest an aceste activităţi ar putea arde la buzunare. Mai exact, noul Cod fiscal vine cu noutăţi şi cei care au sediile firmelor sau ale PFA-urilor în locuinţe ar putea plăti taxe şi impozite chiar şi de 20 de ori mai mari.
Potrivit noului Cod fiscal „persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri nerezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă (atât de locuit, cât şi în scop economic n.r.) au obligaţia să depună declaraţii până la data de 31 martie 2016”.
Astfel, în funcţie de declaraţie (n.red. care va stabili categoria de imobil: rezidenţial, nerezidenţial şi mixt) cei de la Taxe şi Impozite vor stabili cota de impozit pentru fiecare locuinţă. Firmele şi PFA-urile care îşi au sediul în locuinţe vor face ca taxele şi impozitele plătite pentru acea locuinţă să fie mai mari decât până acum. Se va plăti o cotă parte pentru suprafaţa destinată ca locuinţă şi o cotă parte pentru cea destinată activităţilor economice. Declaraţia pe care o vor depune cei care au în proprietate clădire mixtă trebuie însoţită de un raport de evaluare.
„Evaluarea poate fi făcută de orice expert care este atestat să facă expertize pentru imobile”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti.
Totuşi, există şi o portiţă de scăpare. Dacă activitatea nu are loc în sediul în care apare în acte, atunci impozitul nu va creşte. Mai exact, chiar dacă sediul firmei este într-o locuinţă, dar activitatea firmei se desfăşoară în altă parte, sau dacă activitatea firmei are totuşi loc în acea locuinţă dar este suspendată la Registrul Comerţului, taxele şi impozitele se calculează la fel ca pentru o locuinţă rezidenţială. În această situaţie nu mai este nevoie de raportul de evaluare de la un expert evaluator, expertiză obligatorie în cazul clădirilor nerezidenţiale sau mixte.