Sectorul agricol a avut mari pierderi în acest an din cauza secetei. Lipsa precipitaţiilor a făcut ca producţia de legume din acest an să fie foarte slabă. Pentru a-şi amortiza cât de cât investiţiile făcute agricultorii au ridicat preţurile.
Deşi este sezonul în care mai toate gospodinele fac provizii pentru iarnă şi vor să aibă cămările pline cu dulceţuri, murături, zacuscă, bulion ori compoturi vânzările în pieţe nu merg foarte strălucit. Agricultorii sunt supăraţi pentru că producţia din acest an este foarte slabă. Asta din cauza lipsei precipitaţiilor. Seceta nu a lăsat legumele să se dezvolte aşa cum ar fi trebuit, drept urmare atunci când trag linie, după o primăvară şi o vară de muncă istovitoare ţăranii nu se aleg cu mare lucru.
''Eu vin din Turnu Măgurele. Şi la noi, ca peste tot în ţară a fost secetă. Ne-am descurcat cum am putut. Am mai udat straturile, cu apă din fântână şi din părăul din spatele casei. Nu s-au făcut însă legumele ca în alţi ani. Cartofii sunt mici, ardeii şi goşarii la fel. Lumea spune că sunt scumpe dar cât am cheltuit ca să le avem şi munca noastră, dacă le aduni nu este un preţ prea mare'', a povestit Ioana Chira pentru Bistriţeanul.ro.
Cumpărătorii se plimbă printre rândurile cu tarabe din piaţă, se uită atent la fiecare produs şi la preţ şi ales cu băgare de seamă comerciantul de la care cumpără, unii ghidaţi după aspectul mărfii, alţii în speranţa că pot negocia şi pot obţine un preţ mai mic.
Cartofii se vând cu 1,5 lei, chiar şi cu 2 lei kilogramul. Roşiile de grădină cu 4-5 lei, gogoşarii şi ardeii kapia costă 5 lei kilogramul, vinetele 2 lei, castaveţii 3-4 lei, varza poate fi cumpărată cu 1,5 sau chiar 2 lei iar morcovii costă 3-4 lei. Cei care cumpără cantităţi mari au şanse să obţină un preţ mai mic însă comercianţii nu negociază foarte mult pentru că, spun ei, ''dacă lasăm prea mult nu câştigăm nimic, aducem bani de acasă să acoperim cheltuielile''.
Szabo Felicia a povestit pentru Bistriţeanul.ro că ''eu de câţiva ani vin în piaţă şi vând legume. E greu, muncim mult şi cheltuim şi ceva bani dar ca în acest an nu a mai fost de mult. Nu a plouat dar nici în fântâni nu am avut apă. Eu sunt din Domneşti şi cu asta mă ocup. Pensia e mică şi la piaţă mai câştig câţiva lei în plus. Anul acesta o să fie greu, nu mi s-au făcut prea multe în grădină''.
Agricultorii speră că şi puţina marfă cu care vin la piaţă o vor vinde la preţuri rezonabile pentru a-si acoperi investiţiile. Mulţi se tem însă că dacă ţin prea mult de preţ rămân cu marfa pe mese şi li se strică. Astfel că, producătorii care mizau pe un venit frumuşel la finalul verii vor fi bucuroşi dacă măcar îşi vor scoate investiţiile făcute în acest an