Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu 15 primării din judeţ, a obţinut o finanţare de 6,7 milioane de lei pentru implementarea proiectului "Gestiunea în sistem informatic a Registrului Agricol şi a altor servicii publice destinate cetăţenilor în cadrul unităţi administrativ teritoriale din Bistriţa-Năsăud".
Obiectivul general al acestui proiect este creşterea eficienţei serviciilor publice adresate cetăţenilor şi mediului de afaceri de pe raza primăriilor partenere din judeţul Bistriţa-Năsăud, cu privire la informaţiile din domeniul agricol şi implementarea de tehnologii informaţionale care să contribuie la o gestiune mai bună a problemelor legate de posesia şi folosinţa terenurilor agricole.
Prin acest proiect se doreşte crearea unui sistem informatic care să ajute cetăţenii, mediul de afaceri dar şi administraţia publică să aibă acces mai bun la informaţii legate de terenurile agricole
Din cele 6,7 milioane de lei vor fi cumpărate şase servere, 123 de UPS-uri, 15 calculatoare, 15 imprimante funcţionale, 15 drivere şi alte componente specifice.
De asemenea, vor fi achiziţionate soft-urile şi licenţele necesare. În plus, se va face instruirea personalului care va utiliza softurile implementate.
Primăriile care vor beneficia de acest proiect sunt: Urmeniş, Silivaşu de Câmpie, Sînmihaiu de Câmpie, Miceştii de Câmpie, Romuli, Poiana Ilvei, Şieuţ, Tiha Bârgăului, Budeşti, Şieu Odorhei, Şintereag, dumitra, Căianu Mic, Galaţii Bistriţei şi Ciceu Giurgeşti.
Odată ce sistemul va fi implementat, cei care vor vrea să obţină informaţii despre terenurile agricole pe care le au vor putea merge la primărie şi vor afla tot ceea ce îi interesează. Proiectul lansat astăzi include 15 primprii, însă Consiliul Judeţean anunţă că mai există un proiect în care sunt incluse alte 16 unităţi administrativ teritoriale care urmează să beneficieze de un registru agricol electronic.
Conducerea CJ BN speră că pe viitor va reuşi să obţină finanţare pentru toate cele 62 de unităţi administrativ teritoriale din judeţ.