Zvonurile potrivit cărora omul de afaceri Mircea Archiudean va candida pentru funcția de primar al Bistriței se adeveresc. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Bistrițeanul.ro, acesta recunoaște ceea ce era până nu demult un zvon și confirmă candidatura. Nu și formațiunea politică pe listele căreia va candida.
Mircea Archiudean este un tânăr om de afaceri din Bistrița, proprietarul firmei Protermline Bistrița, care deține cel mai mare depozit de PAL și un centru de debitare performant, o afacere profitabilă – pe scurt. De ceva timp, în Bistrița circulau zvonuri cum că tânărul om de afaceri intenționează să-și depună candidatura pentru funcția de primar al municipiului. Mircea Archiudean recunoaște în interviul acordat Bistrițeanul.ro intenția de a candida:
Rep.: Din informațiile noastre intenționați să candidați la Primăria Bistrița. Este adevărat?
Da, este adevărat. În contextul percepției actuale asupra clasei politice pare o aventură, însă decizia nu am luat-o peste noapte. Drept să vă spun, din discuțiile cu prietenii, și ei la fel de nemulțumiți de sistem, de hotărâri aberante și de poticneala administrației, am hotărât să iau atitudine. Sunt convins că această candidatură a mea va trezi în oamenii care au preferat indiferența în locul implicării dorința de a schimba ceva cu votul lor.
Rep.: Când ați luat această decizie și de ce?
Sunt foarte mulți care consideră Bistrița un oraș tern. Fără identitate. Decizia am luat-o mai demult, văzând că orașul devine tot mai trist pe zi ce trece, îngropându-se într-o mentalitate fără viziune, o mentalitate administrativă pigmentată cu realizări considerate de cei din primărie drept victorii fabuloase. Uitându-mă la Alba Iulia, Sighișoara, Sibiu sau Brașov îmi dau seama că Bistrița este un oraș învins, nicidecum învingător.
Rep.: Cine sunteți, dincolo de a fi managerul unei firme profitabile? Prezentați-vă, pe scurt. Studii, familie, experiență managerială.
Sunt inginer de profesie, am 40 de ani, sunt căsătorit de 16 ani cu soția mea Larisa și am două fete, Tania și Bianca. Din anul 2000 am o afacere privată pe care am dezvoltat-o împreună cu familia. Unul dintre cei mai importanți angajați este tatăl meu. În 2002, când firma mea era la început, iar el avea un loc de muncă stabil și bine plătit, l-am determinat să renunțe și să vină alături de mine. Știam că nu voi da greș. Știam că voi reuși.
Rep.: Sunteți om de afaceri. De ce ați lăsa liniștea unei afaceri profitabile pentru a fi primar?
Înțeleg subtilitatea întrebării. La mine nu este cazul. Nu caut avantaje de nicio natură. Aș vrea ca lumea să perceapă că există încă oameni cu bune intenții. Oameni cărora le pasă în ce oraș și în ce în fel de societate vor crește copiii lor. Apropo de liniștea afacerii profitabile...Nu ai liniște într-o afacere profitabilă. Trebuie să te menții acolo, sus. Te dedici 24 de ore din 24. La fel trebuie să facă și un primar dacă vrea ca orașul său să prospere. În ambele cazuri trebuie să ai mentalitate de învingător. Iar eu o am.
Rep.: Ce vă nemulțumește în Bistrița? Ce ați vrea să schimbați?
Percepția oamenilor. Să trecem de bariera „las că-i bine” la „se poate mai mult”. Un parc municipal, o casă de cultură sau câteva pasaje renovate reprezintă o normalitate. Să lăudăm primarul pentru că s-a dus la muncă? Păi, hai să ne lăudăm toți cei care avem un loc de muncă, să ne facem fotografii și să le postăm pe Facebook cu mândrie. Asta este esența dezvoltării urbane sau viziunea și lupta cu prejudecățile? Un oraș cu un Pietonal ce seamănă a loc de întâlnire pentru târgoveți nu poate aspira să devină atrăgător, turistic. Amestecul între istorie, modernism și comercial inspiră dezordine edilitară. V-ați pus întrebarea de ce nicio firmă cu renume nu a fost tentată de Pietonal? Cum să-ți inspire profit o locație unde cerșetorii umblă nestingheriți, iar alături este o tarabă cu produse naturale contra dăunătorilor?
Rep.: De ce credeți că v-ar prefera bistrițenii în fața actualului primar, de exemplu?
Pentru că am viziune. Am atitudine. Eu nu caut merite personale, ci colective. Nu trebuie doar mie să-mi placă orașul, ci tuturor bistrițenilor. În plus, eficiența oricăror schimbări sau realizări ale orașului trebuie să primeze. Totul trebuie făcut împreună cu oamenii, nu după sloganul „voi m-ați pus primar, acum știu eu ce am de făcut”. Chiar dacă ai experiență managerială, administrația unui oraș nu se limitează la un nume. Platforma mea electorală va cuprinde toate aceste principii de bun-simț. Când cineva care trece prin zonă spune despre orașul tău că nu este atractiv și pleacă mai departe spre Vatra Dornei sau spre Cluj nu este o palmă dată primarului, ci tuturor locuitorilor acestuia.
Rep.: Din partea cărei formațiuni politice veți candida?
O să aflați la momentul potrivit. Principalul meu obiectiv este să candidez din partea bistrițenilor.