Sentința dată de judecătorul de la Tribunalul Cluj, în cazul celor trei foști șefi ai IPJ este o palmă grea dată poliției bistrițene. Faptele de care sunt acuzați cei trei au cântărit mult în balanța justiției. Judecătorul nu s-a lăsat impresionat nici de faptul că cei trei nu mai sunt polițiști.
În încheierea penală nr. 383 din 2014, judecătorul susține că „privarea de libertate a inculpaţilor este în continuare necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică, această concluzie rezultând mai întâi din gravitatea deosebită a faptelor imputate acestora, raportat la întreaga activitate infracţională pretins a fi fost desfăşurată de inculpaţi într-un interval de timp de aproximativ 6 luni, stopată doar prin intervenţia organelor de urmărire penală; cu referire specială la numărul mare de acte materiale din cuprinsul infracţiunilor de abuz în serviciu reţinute în sarcina fiecărui inculpat, respectiv exercitarea atribuţiilor de serviciu, inclusiv folosirea prerogativelor conferite de funcţia de conducere deţinută în scopuri străine celor ale instituţiei pe care o reprezentau, afectând în mod grav activitatea organelor de poliţie din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud, în ceea ce priveşte atribuţiile de constatare a contravenţiilor şi/sau infracţiunilor săvârşite în domeniul circulaţiei rutiere şi de transport rutier de mărfuri prin intervenţiile şi imixtiunile abuzive pretins comise asupra subordonaţilor; scopul fiind cel al obţinerii, atât pentru sine, cât şi pentru alţii, de foloase necuvenite”.
În plus, judecătorul preciază că lipsa antecedentelor penale, situaţia familială, buna apreciere la nivelul comunităţii, faptul că inculpaţii au încetat raporturile de muncă cu instituţia din care făceau parte, „nu constituie motive suficiente la acest moment procesual, de natură a înlătura starea de pericol pentru ordinea publică creată prin comiterea presupuselor infracţiuni, precum şi impactul negativ pe care l-au produs asupra membrilor comunităţii prin atitudinea neprofesională, contrară legii, de care sunt acuzaţi şi în contextul în care, proliferarea fenomenului actelor de corupţie la toate nivelurile, intens mediatizate în mass-media, impune cu necesitate reacţia fermă a autorităţilor judiciare competente”.
În cazul celor trei polițiști urmărirea penală nu a fost finalizată, impunându-se continuarea, magistrații susținând că caracterul repetat şi numărul mare al actelor de corupție au impus desfăşurarea unei activităţi de urmărire penală complexă. Asta implică audierea a numeroase persoane iar procurorii DNA nu au reușit într-o singură lună să facă toate actele. „Se impune audierea în continuare a unui număr relativ însemnat de poliţişti sau angajaţi aflaţi în subordinea sus-numiţilor. Pentru considerentele mai sus expuse, judecătorul apreciază cererea formulată de Parchetului de pe lângă ICCJ - DNA – Serviciul Teritorial Cluj ca fiind întemeiată pentru buna desfăşurare a procesului penal, dar şi proporţională cu scopul urmărit prin dispunerea acesteia şi, pe cale de consecinţă, o va admite” se mai arată în document. Astfel, s-a dispus prelungirea măsurii arestării preventive luată faţă de Mureşan Ioan Ovidiu, Hasnăş Roberto Emil şi Cloşcă Leon Anton, pe o durată de câte 30 de zile, începând cu data de 25 decembrie 2014 şi până la data de 23 ianuarie 2015, inclusiv.
Decizia dată de Tribunalul Cluj a fost deja contestată la Curtea de Apel Cluj, care va stabili, cel mai probabil săptămâna aceasta dacă cei trei foști polițiști vor fi lăsați sau nu în libertate.