Aflat la poalele unor dealuri, într-o zonă liniştită şi cu un peisaj de vis, satul Cireşoaia este reumit pentru multitudinea de soiuri de cireşe. În sat nu există localnic care să nu aibă în livadă cireşi. Legenda spune că încă din anii 1800 localnicii, sub îndrumarea preotului din sat, au început să planteze cireşi.
"La Cireşoaia cam 90 la sută din localnici au cireşi şi mulţi dintre ei au livezi mari cu sute de pomi. E o tradiţie la noi, e o zonă bună, dealuri pe care bate soarele, se fac cireşe dacă e an bun", a povestit pentru Bistriţeanul.ro viceprimarul comunei Braniştea, Cornel Săsărman.
Satul Cireşoaia este faimos pentru că acolo se fac mai multe soiuri de cireşe, calitatea şi gustul fiind extrem de aprecitate atât în ţară cât şi în străinătate.
"Avem hectare întregi pe care sunt plantaţi cireşi. Se spune că în anii 1.800 preotul din sat cerea tinerilor pe care îi căsătorea să planteze un cireş sau mai mulţi dacă vor. Bătrânii povestesc că aşa s-a populat satul că atâţia pomi care fac aceste fructe roşii şi dulci", a mai povestit viceprimarul.
"Eu am o livadă de trei hectare pe care am numai cireşi. E o afacere bună dar trebuie să îi îngrijeşti dacă vrei roade. Cireşele sunt de calitate, sunt dulci şi numai bune pentru compot sau dulceţuri. E muncă multă, mai ales în perioada recoltei. Trebuie adunate cu mâna dacă vrei să fie frumoase, trebuie depozitate în locuri răcoroase ca să nu se strice", a povestit pentru Bistriţeanul.ro Janos Bela.
An de an la Cireşoaia, în perioada în care se coc cireşele, se organizează un festival la care participă sute de oamenii. Evenimentul este renumit mai ales pentru că organizatorii pun la dispoziţia vizitatorilor tone de cireşe din mai multe soiuri, fructele fiind la discreţia pofticioşilor care pot mânca pe săturate.