Paştele nu poate trece fără tradiţionalele preparate din carne de miel. Friptură, drob sau ciorbă, toate sunt pregătite cu multă grijă de gospodine. Mielul îl simbolizează pe Iisus Hristos care s-a răstignit pe cruce pentru răscumpărarea păcatelor omenirii.
De pe masa de Paşte sunt nelipsite ouăle roşii, prăjiturile, cozonacii, vinul roşu şi bucatele făcute din carne de miel. Imediat după ce vin de la slujba de Înviere creştinii ciocnesc câte un ou roşu, iau puţină pască şi apoi savurează bunătăţile pregătite de gospodine. Mâncarea de bază este friptura de miel, pregătită cu mirodenii alese şi stropită cu vin roşu.
Tradiţia spune că evreii erau robi în Egipt iar în ultima lor zi de robie, sacrificarea unui miel şi ungerea usiorilor cu sângele acestuia i-a izbăvit de moarte.
De atunci şi până astăzi, în fiecare an de sfintele sărbători pascale, evreii manâncă friptură de miel.
Carnea de miel este de Paşte un simbol important şi pentru creştini. De Paşte se mancă miel deoarece acest animal blând aduce aminte de Iisus, care a fost numit “Mielul lui Dumnezeu care spală păcatele lumii”. Fiul lui Dumnezeu s-a răstignit pe cruce pentru a spăla păcatele grele ale omenirii.
Mielul sacrificat pentru masa de Paşte şi bucatele pregătite din carnea acestuia trebuie să îi aducă fiecărui creştin aminte că Iisus Hristos s-a sacrificat pentru păcatele noastre.