Pentru cei aproape 950 de kilometri de drumuri naționale și județene se vor cheltui iarna aceasta aproape 9,3 milioane de lei. Drumurile Naționale și Consiliul Județean au încheiat contracte pentru deszăpeziri, la fel ca și o parte dintre primăriile din județ. În 49 de comune deszăpezirea se va face cu utilajele proprii.
Ministrul Administrației și Internelor, Petre Tobă, a cerut luni prefecților să publice o situație cu toate contractele de deszăpezire care sunt în derulare, pe toate cele trei tipuri de drumuri - cele încheiate de CNADNR pentru drumurile naționale, cele încheiate de Consiliile Județene pentru drumurile județene și cele încheiate de către primării pentru drumurile comunale.
La solicitarea Ministerului Afacerilor Interne, Instituţia Prefectului Bistrița-Năsăud a publicat pe site-ul propriu informaţiile privind costurile, dar și firmele ce se vor ocupa în această iarnă pentru deszăpezirea drumurilor din județ. Teoretic, cel puțin, nu vom avea nicio porțiune de drum nedeszăpezit.
Numai pentru deszăpezirea drumurilor naționale care au peste 303 kilometri și pentru cele județene care ajung la 640 de kilometri sunt alocați aproape 9,3 milioane de lei, peste 7,2 milioane fiind destinați numai drumurilor naționale.
Dintre cele 62 de primării care trebuie să se preocupe de deszăpezirea drumurilor aflate pe teritoriile cadastrale ale acestora, numai 12 au semnat contracte de deszăpezire cu firme specializate, celelalte urmând să curețe drumurile de zăpadă și polei cu utilajele proprii. Dintre orașe, numai Sîngeorz-Băi nu a semnat contract cu vreo firmă de deszăpezire.
Informațiile centralizate pot fi accesate din pagina web a Instituţiei Prefectului.
Ideea ministrului legată de publicarea acestor informații vizează ținerea unei evidențe a firmelor responsabile de deszăpezire, dar și un control mai intens al acestora. Această bază de date va permite ca acolo unde operatorii economici nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale să poată fi identificaţi mai uşor. „Situaţiile problematice” vor fi transmise Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, urmând ca respectivii operatori să fie excluşi de la participarea la alte proceduri de achiziţie privind deszăpezirea.
În acte cel puțin, la nivelul judeţului, drumurile naţionale, judeţene, comunale şi săteşti sunt acoperite în proporţie de 100% de contractele de deszăpezire sau de serviciile asigurate de primării cu utilajele proprii.
În total, în Bistrița-Năsăud de deszăpezirea drumurilor se vor ocupa 15 firme și 50 de primării.