Câteva firme care se ocupă cu expoatarea lemnului au fost favorizate în obținerea de contracte de la Direcția Silvică Bistrița condusă de Gheorghe Ivan. Corpul de Control al Primului Ministru dar și procurorii DNA au făcut publică lista firmelor favorite și banii care au ajuns în conturile acestora:
Anchetele EVZ și Mediafax relatează faptul că oficiali din rândul anchetatorilor precizează că, în perioada 2009 - 2012, Romsilva a alocat Direcției Silvice Bistrița - Năsăud spre recoltare și valorificare, masă lemnoasă atât din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de către această entitate, cât și din cel administrat de alte direcții silvice - Direcția Silvică Maramureș, Direcția Silvică Mureș, Direcția Silvică Neamț, Direcția Silvică Suceava.
"Solicitările de suplimentare a masei lemnoase, pe raza altor judeţe transmise de către Direcţia Silvică Bistriţa – Năsăud către Regia Naţională a Pădurilor Romsilva (în perioada 2009 - 2012), au fost motivate de Gheorghe Ivan invocându-se resursele limitate de fond forestier aflat în administrarea Direcţiei Silvice Bistriţa – Năsăud că acestea sunt insuficiente" scrie evz.ro.
Din verificările efectuate de Corpul de Control al primului – ministru rezultă că din volumul total de masă lemnoasă de 257.500 m.c. ce a fost alocat Direcţiei Silvice Bistriţa Năsăud de la alte direcţii silvice, în perioada 2009 – 2012, un volum de 169.000 mc (reprezentând 65,63% a fost alocat de la Direcţia Silvică Suceava, restul provenind de la direcţiile silvice Mureş (16,5%, Neamţ (13,2) şi Maramureş (4,66%).
Fiecare partidă a fost recepţionată înainte de autorizare pe bază de procese verbale în care au fost consemnate date cu privire la verificarea evaluării masei lemnoase şi ale amplasamentelor.
Urmărirea derulării contractelor, gestionarea şi valorificarea masei lemnoase s-a realizat de către Direcţia Silvică Bistriţa - Năsăud care avea obligaţia de a înregistra veniturile din vânzarea masei lemnoase.
Deşi raţiunea alocării unor cantităţi suplimentare de masă lemnoasă a fost acea a exploatării prin unitatea proprie – SEIRU Bistriţa, din verificările efectuate a rezultat că în perioada 2009 – 2012, din volumul total de masă lemnoasă recolatat – circa 310.389 m.c..
„Cea mai mare parte a masei lemnoase recolatate a fost exploatată prin intermediul agenţilor economici cu care Direcţia Silvică a încheiat contracte de exploatare forestieră, iar cantitatea de 105.245 m.c. a fost recoltată în regie proprie prin SEIRU Bistriţa. Principalii agenţi economici care au achiziţionat masă lemnoasă de la Direcţia Silvică Bistriţa – Năsăud în perioada 2009 – 2012, au fost: S.C. Austroforest Internaţional SRL (6.432.725 lei), S.C. Frasinul SRL (6.215.565 lei), S.C. Silvania Internaţional SRL (5.169.196 lei), Holzindustrie Schweighofer SRL (2.853.516 lei), GVC Computers SRL, Petronevax SRL, Mondladani SRL, Narilserv SRL, Sohurotrans SRL, Kronospa Sebeş SRL, Ecoforex SRL, Unicflor Mark SRL, Pireas SRL" mai scrie evz.
Agenția Madiafax scrie că procurorii susţin că Gheorghe Ivan le-ar fi acordat sprijin unor firme – inclusiv prin demersuri la nivelul persoanelor cu putere de decizie din RNP Romsilva şi al şefilor de direcţii judeţene, astfel încât aceste societăţi să beneficieze de condiţii preferenţiale, legate de calitatea lemnului şi accesibilitate, dar şi de perioade extinse pentru lucrări.
„În perioada martie 2009 – decembrie 2012, au fost organizate 26 de licitaţii, existând indicii cu privire la favorizarea anumitor participanţi prin acceptarea unor documente care nu corespundeau din punct de vedere al cerinţelor sau prin acceptarea unor documente cu un conţinut nereal. Una dintre firmele care au beneficiat de sprijinul directorului Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud este SC Frasinul SRL, care exploatează material lemnos în judeţele Bistriţa, Suceava şi Mureş, Gheorghe Ivan primind în schimb foloase necuvenite. Potrivit procurorilor, SC Frasinul SRL a participat la licitaţia din 23 august 2011, în condiţiile în care înregistra datorii la bugetul general consolidat în cuantum de 202.783 de lei. Anchetatorii au mai stabilit, în urma verificărilor, că au fost nereguli în exploatarea forestieră, în sensul că SC Austroforest Internaţional SRL din Anieş, firmă tot a omului de afaceri Traian Larionesei, ar fi exploatat o suprafaţă forestieră mai mare decât cea dată în exploatare în baza contractelor. După ce materialul lemnos a fost exploatat în numele DS Bistriţa-Năsăud, instituţia a vândut buştenii rezultaţi către Frasinul SRL şi Austroforest Internaţional SRL, dar sub preţul pieţei, înregistrându-se pierderi la nivelul Romsilva. Astfel, în 2013, SC Frasinul SRL şi Austroforest Internaţional SRL au achiziţionat de la DS Bistriţa-Năsăud aproximativ 30.000 de metri cubi de material lemnos fasonat (în special lemn rotund pentru cherestea clasele de calitate A şi B, la diametre situate între 25 şi 50 de centimetri), la un preţ mediu de 250 de lei/mc. Anchetatorii susţin că, prin acţiunile nelegale ale lui Gheorghe Ivan şi Traian Larionesi, profitul nerealizat în 2013 la bugetul RNP Romsilva a fost de aproximativ trei milioane de lei. În documentele procurorilor se arată că, în cursul lunii octombrie 2014, Dorel Cârdan şi Adriana Lombrea, director economice al Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, au acţionat similar pe linia „rezolvării” problemelor privind datoriile pe care le avea SC Frasinul SRL Anieş la DS Suceava, în contextul în care firma trebuia să participe la o licitaţie la nivelul acestei direcţii silvice” mai scrie Mediafax.
Gheorghe Ivan mai este suspectat şi că ar fi restricționat accesul la licitațiile Direcției Silvice. „Prin restricţionarea condiţiilor de participare a agenţilor economici la aceste licitaţii s-a intenţionat favorizarea anumitor societăţi de la care erau remise foloase necuvenite către funcţionari din cadrul Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, foloase necuvenite ce erau dismulate prin încheierea unor contracte ce atestau relaţii comerciale fictive”, se mai arată în documentele anchetatorilor.
Pe de altă parte, în baza unor acorduri cadru din 2010 şi 2012, Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud a încheiat 123 de contracte subsecvente. „Astfel, cu SC Frasinul SRL au fost încheiate 84 contracte, în valoare de 3.892.130 de lei, cu SC Silvania International SRL – 28 contracte, în valoare de 1.778.908 lei, cu GVC Computers SRL – 5 contracte, în valoare de 465.163 de lei, cu SC Petronevax SRL – 3 contracte în valoare de 183.135 de lei, cu SC Foril SRL – 2 contracte în valoare de 50.830 de lei şi cu SC Forest Magap SRL – un contract de 62.640 de lei” se mai arată în acnheta jurnaliștilor de la mediafax.ro
Perchezițiile de astăzi au vizat șapte sedii de firme, respectiv: SC Frasinul SRL din sat Anieş, comuna Maieru şi punctele de lucru din Anieş şi Năsăud; SC Frasinul Internaţional din Anieş şi punctul de lucru din Ilva Mică; SC Austroforest Internaţional SRL din Anieş; SC Star Gate SRL din Ilva Mică; SC Nol Woodland SRL din Lunca Ilvei şi punctul de lucru din Anieş; SC Prosperity SRL din municipiul Bistriţa şi punctele de lucru din Tonciu, comuna Galaţii Bistriţei şi din Bistriţa și SC CDS Comp-Impex SRL din Rodna.
De asemenea, anchetatorii fac percheziţii şi la locuinţa omului de afaceri Traian Larionesi dinMaieru.