Taxa de poluare a scos și scoate în continuare bani cu grămada din buzunarele bistrițenilor. Vezi câți au recuperat banii și câte dosare sunt pe rol în această perioadă.
Milioane de euro ajung zilnic în conturile statului din taxa de poluare. Mașinile aduse din străinătate și înmatriculate în țară se supun acestui procedeu care și scoate banii cu grămada din buzunarele cetățenilor.
Conform informațiilor transmise de Agenția Națională de Administrare Fiscală Bistrița-Năsăud au fost soluționate un număr de 2366 dosare în suma totală de 11.176.143 lei privind taxa de poluare (începând cu anul 2008).
Un număr de 299 dosare sunt pe rol pentru soluționare, ( se vor soluționa în conformitate cu procedura de soluționare).
Taxa de poluare se poate recupera pe parcursul a cinci ani, câte 20 la sută din suma totală în fiecare an.
Majoritatea persoanelor nu acționează în instanță procedura impusă de statul român în principal din cauza timpului pierdut la cozile instituțiilor.
Taxa s-a introdus de statul român prin Legea 343/2006, care a modificat Codul Fiscal, în sensul că începând cu data de 01.01.2007 se aplică taxa auto la înmatricularea vehiculelor aduse din afara României.
Această lege a fost pusă în discuţie şi de Curtea de Justiţiei a Comunităţilor Europene care susţine că taxa de primă înmatriculare încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucât descurajază importul şi vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României.