Afinele şi frăguţele sunt printre cele mai căutate fructe, în ciuda faptului că sunt mult mai scumpe decât celelalte fructe.
Afinele şi frăguţele sunt printre cele mai căutate fructe în pieţele bistriţene, datorită gustului lor foarte apreciat de consumatori şi datorită faptului că pot fi întrebuinţate în diverse feluri. Se pot prepara din ele dulceţuri, siropuri, băuturi alcoolice sau pot fi pur si simplu consumate simplu.
Din păcate pentru consumatori, preţurile acestor fructe sunt destul de ridicate, în jur de 15 lei pe kilogram. Cei care le vând spun că dacă le-ar da mai ieftin nu ar fi rentabil pentru ei, deoarece nu sunt foarte uşor de procurat. Vă prezentăm mai jos, pe scurt, propietăţile şi întrebuinţările acestor minunate frcute.
Afinele sunt nişte fructe de culoare albastru-brumăriu, rotunde, cu diametru mic (aproximativ 0.5 cm), cu un gust plăcut, dulce acrişor. Sunt nişte fructe foarte populare, atât datorită gustului foarte apreciat de consumatori, cât şi datorită faptului că sunt pline de vitamine. Afinele sunt bogate în vitamina C, care menţine un sistem imunitar echilibrat şi sănătos. Conţin şi vitamina A, fier, calciu, mangan, vitamina K, vitamina E, zinc, fosfor şi seleniu. Avantajele consumului de afine aduce după sine, printre altele: reducerea grăsimilor, reducerea radicalilor liberi, combaterea aspectelor negative ce ţin de metabolism, promovarea unor niveluri mai bune ale insulinei, sprijin pentru sănătatea oculară, prevenirea diferitelor boli şi a cancerului.
Un aspect destul de important al afinelor este că şi cele congelate îşi păstrează foarte bine propietăţile şi vitaminele, astfel cei care doresc să-şi menţină sănătatea le pot consuma pe tot parcursul anului. Afinele pot fi consumate simplu sau în/cu diferite preparate: în îngheţată, în sucuri de fructe, prăjituri etc. Deasemenea, din afine se poate face dulceaţă, afinată sau sirop.
Frăguţele sau fragii de pădure (pentru a-i deosebi de cei domestici) sunt nişte fructe asemănătoare la aspect cu zmeura, ce cresc de obicei la marginea pădurii. Fructul lor este cărnos, foarte aromat şi de culoare roşie. Datorită faptului că au în componenţă tanin, urme de ulei volatil, săruri minerale, vitamina C, zahăr, mucilagii, acid salicilic, antocianidine, sunt recomandate în special pentru tratarea afecţiunilor renale, anemiei, calculozei renală, erupţiilor cutanate şi au efect depurativ şi antidiareic.