Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  92 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Afară cu mâţele din casă în prima zi de Anul Nou…!

01/01/2016 12:29:27 Ioana BRADEA  
În dimineaţa de Anul Nou, pe Valea Ţibleşului se consuma un colac ritualic – pregătit special încă din Ajunul Crăciunului şi păstrat pe colţul mesei. Bistriţenii erau convinşi că pisicile îl întruchipează pe Necuratul şi că absorb „toate făcăturile şi bozgoanele”, aşa că le dădeau afară din casă.

Pe Valea Ţibleşului, în prima zi a Anului Nou, dimineaţa începea cu un mic dejun ritualic: se consuma un colac pregătit încă din Ajunul Crăciunului şi păstrat pe colţul mesei.

Colacul se numea „Prinosul de Sfântul Vasile”. Era pâinea rituală numită în alte părţi „stolnic”, sau „colac de Crăciun” în care se punea şi un grăunte de tămâie, dar şi un căţel de usturoi, iar pe deasupra se ornamenta cu o scăriţă (scara care te duce direct în Rai), flori, „pupeze” şi steluţe – toate confecţionate din acelaşi aluat şi unse pe deasupra cu gălbenuş de ou.

Stăpânul casei împărţea colacul şi oferea prima bucată celui mai mic din casă, apoi şi celorlalţi membrii ai familiei. Din acest colac ritual, mici bucăţele se dădeau şi animalelor – despre care se povestea că în această zi de mare sărbătoare au puteri magice şi „pot să vorbească între ele”.

O parte din „prinos” se păstra pentru tot restul anului, „ca să fie de leac”, pentru cei din familie sau pentru animale, în caz de boală…

Pentru că oamenii aveau convingerea că pisicile îl întruchipează pe Necuratul şi că sunt capabile să absoarbă „toate farmecele şi făcăturile” de rea menire – localnicii nu ezitau să-şi dea afară toate pisicile din casă în prima zi a Anului Nou:

… dimineaţa, trăbă să dai mâţu’ pe uşă afară şi înaintea lui nu trăbă să mai iasă nime. Da’ după ce o ieşit mâţu’ din casă, atunci pe urmele lui poate ieşi tătă lumea. Se zice că dacă-s făcături la casă, farmece şi bozgoane, tăte se dezleagă şî se risipesc…”, explică Marta Rus din Agrieş.

De Sfântul Vasile, în unele sate din zona Năsăudului – înainte sau după slujba religioasă, cei care purtau numele de Vasile erau „legaţi” de prieteni şi cunoscuţi, peste braţul stâng, cu un prosop sau o panglică de culoare roşie.

Cel care „leagă sfântul” rosteşte, de obicei, „Eu te leg cu aţă, Dumnezeu te lege cu viaţă!” La ieşirea de la slujba bisericească, „sfinţii” sunt „ridicaţi” – adică aruncaţi în sus de trei ori de la pământ, de mâini prietenoase, care-i apucă de picioare şi de subţiori.

Acest lucru presupune ca sărbătoriţii să dea „de băut” în după-amiaza aceleiaşi zile sau să organizeze o adevărată petrecere la casa lor, pentru toţi cei care i-au ridicat sau i-au „legat”.

 

Sursa: volumul „Sărbătorile ciclului social şi calendaristic. Munci şi zile în ţinutul Bistriţei şi Năsăudului”, autori: Vasile V. Filip şi Menuţ Maximinian

 

Foto: sport.ro

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro