Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita-Nasaud se confrunta cu o problema delicata in ceea ce priveste adoptiile. Astfel, chiar daca exista foarte multe cereri din partea familiilor care vor sa infieze copii, numarul micutilor adoptabili este mult mai mic.
In ciuda demersurilor legale prelungite parca la nesfarsit si a siuatiei economice destul de simpla a romanilor, comparata cu cea a cetatenilor din Occident, totusi in Romania mai exista oameni care vor sa adopte copii.
Conform datelor furnizate de DGASPC Bistrita-Nasaud, in anul 2009, un numar de aproximativ 20 de persoane/familii cu domiciliul in judetul Bistrita-Nasaud au depus dosare pentru obtinerea statutului de persoana/familie apta sa adopte, insa doar cinci familii au putut sa infieze tot atatia micuti.
“In primele luni ale lui 2010, inca nu a fost dat spre adoptie niciun copilas, dar exista patru dosare in curs de rezolvare”, au precizat reprezentantii DGASPC BN.
In ceea ce priveste preferintele familiilor care vor sa infieze, cele mai multe dintre ele vor un copil mai mic de trei ani, in special de sex feminin.
“Varsta copiilor adoptabili este cea mai mare problema. Si asta pentru ca cele mai multe familii/persoane vor un copil cu varsta sub trei ani, in timp ce cei mai multi adoptabili au o varsta medie de peste sapte ani”, au mai adaugat reprezentantii DGASPC BN.
In judetul nostru au apelat la adoptie atat familii tinere (30 de ani), cat si varstnice (50 de ani), intelectuali sau muncitori.