Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  148 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Adio retard! Încadrarea în grad de handicap a copiilor și adulților cu tulburare din spectrul autist

28/11/2013 08:55:37 Ana DRAGU  
Multe legi sunt în România și puține neperfectibile, însă cele care vizează protecția persoanelor cu dizabilități și a celor cu tulburări din spectrul autist, sunt prea puțin cunoscute de către părinți. Puși în situația de a-și încadra copiii cu autism într-un grad de handicap, părinții au fost ani la rând umiliți pe mai multe planuri.

Puși în situația de a-și încadra copiii cu autism într-un grad de handicap pentru a beneficia de sprijinul simbolic oferit de stat, părinții au fost ani la rând umiliți pe mai multe planuri.

Înainte de anul 2013, adulții cu autism nu existau în România, ei fiind automat încadrați la boli psihice severe odată de împlineau 18 ani.

O schimbare semnificativă s-a produs odată cu apariția Ordinului 692 din 23 mai 2013 care a modificat o anexă din Ordinul ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse şi al ministrului sănătăţii publice nr. 762/1.992/2007 pentru aprobarea criteriilor medicopsihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap.

Astfel, noul ordin care modifică vechiul ordin a recunoscut în România existența adulților cu tulburare din spectru autist, într-un articol separat, astfel:

1.2. EVALUAREA PERSOANELOR CU VÂRSTA CRONOLOGICĂ DE PESTE 18 ANI CU TULBURARE DE SPECTRU AUTIST, ÎN VEDEREA ÎNCADRĂRII ÎN GRAD DE HANDICAP

Tulburarea autistă este o tulburare pervazivă de dezvoltare caracterizată prin: deteriorarea calitativă în interacţiunea socială, deteriorări calitative în comunicare, precum şi patternuri stereotipe şi restrânse de comportament, preocupări şi activităţi. Este de asemenea caracterizată de întârzieri, cu debut înaintea vârstei de 3 ani, în cel puţin unul din următoarele domenii:

— interacţiune socială;

— limbaj, aşa cum este utilizat în comunicarea socială;

— joc imaginativ sau simbolic.

Relaţiile interpersonale generează anxietate mai ales când interacţionează cu persoane necunoscute. Anxietatea este generată şi de schimbările ambientale. Aceste persoane au abilităţi afective şi cognitive în limite variabile, dar nu au capacitatea de integrare constructivă a funcţiilor mentale, cu rol determinant în formarea de deprinderi interpersonale, necesare stabilirii de interacţiuni sociale.

O victorie a Federației pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist.

Deci Statul Român a recunoscut că tulburarea de spectru autist la copii se menține la vârsta adultă, fără a transforma acei copii în persoane suferind de schizofrenie sau alte tulburări psihice cum se întâmpla înainte. Și a dispus încadrarea în diferite grade în funcție de nivelul socializării, al limbajului și a deprinderilor de autoservire, astfel:

  • foto criterii adulti
  • foto parametri adulti

Și în cazul copiilor cu autism lucrurile s-au îmbunătățit din punct de vedere al legislației, în sensul în care în 2012 a apărut Ordinul 2260, din 17 august 2012 , un ordin care modifică Ordinul nr. 725/12.709/2002, privind criteriile pe baza cărora se stabilește gradul de handicap pentru copii și se aplică măsurile de protecție specială a acestora. Noul ordin modifică criteriile de încadrare anterioare datorită cărora copiii cu tulburări din spectrul autist nu beneficiau de însoțitor personal decât dacă prezentau un retard mintal moderat sau sever, prevederi care au creat multe practici dubioase și obligau psihologii din cadrul Comisiilor de încadrare să acorde un IQ cât mai mic unor copii care aveau autism, dar nu retard mintal, doar pentru a îndeplini criteriile de încadrare în gradul de handicap sever și a beneficia de un asistent personal fără de care NICI UN copil cu autism nu poate funcționa la vârstă mică. Nu pentru că ar avea un retard cognitiv, ci pentru că are autism, o tulburare însoțită de stereotipii, disfuncții perceptive multiple, și care îi perturbă atât limbajul cât și socializarea în cel mai bun caz. În cel mai rău, toate ariile de dezvoltare sunt sever afectate.

Noul ordin schimbă macazul spunând:

Art. 1

1. La anexa nr. 1, al treilea paragraf va avea urmatorul cuprins: "Identificarea si aprecierea gradului de handicap se fac prin raportare la Clasificarea internationala a functionarii, dizabilitatii si sanatatii, versiunea pentru copii si tineri, adoptata de Organizatia Mondiala a Sanatatii in anul 2007."

2. La anexa nr. 2 punctul I, la titlul "Tulburari psihice", litera b) va avea urmatorul cuprins: "b) tulburarile pervazive de dezvoltare/tulburarile de spectru autist: autismul infantil, autismul atipic, sindromul Rhett, alta tulburare de dezintegrare a copilariei, hiperactivitate asociata cu o intarziere mintala si miscari stereotipe, sindromul Asperger, alte tulburari invadante ale dezvoltarii, tulburari invadante ale dezvoltarii fara precizare, in raport cu gradul de afectare a functionarii globale, pot fi incadrate in diferite grade de handicap, astfel:

Criterii medicale (conform ICD 10)

Prezenţa a minimum două dintre următoarele criterii, din care criteriul «Socializare» este obligatoriu:

  • foto criterii copii

Cu alte cuvinte, în evaluarea gradului de handicap acordat copiilor cu tulburări din spectrul autist se va ține cont de socializare, limbaj, autoservire și motricitate, scutind astfel copiii cu autism de nedreptatea de a încasa un IQ 25 irelevant, pe o foaie de consultație, doar pentru a beneficia de asistent personal.

Din păcate, unele comisii de încadrare continuă să omită existența acestui ordin. De altfel, el lipsește și de pe site-ul ANPH.

3522 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro