Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  137 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Adina Retegan ne redă gustul copilăriei: prăjituri ca la mama acasă!

18/07/2012 15:20:14 Iulia STUPINEAN  
Când vine vorba de prăjituri, parcă nici una nu se compară cu cea făcută în casă, trecută prin mâinile dibace ale mamei sau bunicii. Câți ne mai amintim oare de asta?! Poate puțini! Dar cu siguranță suntem mulți cei care, copii fiind, am savurat, cu zâmbetul până la urechi, gustosul doboș caramel sau delicioasa baclava…

Cu astfel de amintiri plăcute, parfumate cu mirosul de odinioară, Adina Retegan a “copt” cu răbdare și măiestrie, o poveste pe care a transformat-o în timp în realitate. Chiar dacă aproape 20 de ani din viață și i-a dedicat meseriei de inginer, nu a renunțat niciodată să viseze și să spere că într-o zi va avea mica ei afacere, care să aducă bucurii dulci în casele oamenilor: un laborator în care prăjiturile să fie așa cum le știa de mică. Ca la mama acasă! Și a avut de unde fura meserie! De la nimeni alta decât mama ei, învățătoare la vremea aceea, de care își amintește cu plăcere cât era de apreciată pentru dibăcia ei într-ale “cocnăritului”.

“Când se dădeau gradele în învățământ, de obicei se făceau și se aduceau prăjituri. Iar la mama mea se dădea comandă de ele, pentru că toate prăjiturile ei erau bune și se pretau la astfel de evenimente. (…)Când mama era la școală, eu mă furișam și găteam. Cam atunci au fost primele mele experiențe, ca să zic așa. Pentru că eram mică și nu aveam voie să umblu la cuptor. Și tot furișându-mă așa, prin clasa a șasea, am ajuns de făceam singură, fără ajutor, orice fel de prăjitură de casă”, povestește zâmbitoare doamna Adina.

La cei 44 de ani, Adina Retegan se dedică în totalitate celor doi copii ai săi, o fetiță de 15 ani și un băiețel de doar patru ani. Cu dragoste de mamă, mărturisește că este foarte fericită de fiecare dacă când le aduce micuților, micile bucurii dulci.

“Pentru copiii mei fac de obicei Doboş caramel. E prăjitura lor preferată pe care o mănâncă la metru, cu atâta poftă! Sau mai e tortul Diplomat de casă cu fructe de sezon, pe care ei l-au botezat puțin. Numai ce-i aud: mamă, ne faci prăjitură tremurată?”

Și cum talentul de a găti prăjituri delicioase s-a moștenit și a devenit o plăcere, Adina Retegan s-a gândit tot mai serios să își dezvolte o mică afacere. A studiat mai întâi piața și a observat că Bistrița nu prea are parte de produse de cofetărie de casă. Așa că, a trecut la treabă: a adunat toate rețetele mamei la un loc, iar în iarna lui 2011 și-a luat inima în dinți și a investit.

A reușit să cumpere un mic spațiu pentru producție proprie și vânzare în același timp, aflat pe strada ce poartă numele cântăreței de muzică populară Valeria Peter Predescu. Așa a luat naștere în luna februarie a acestui an Cake Lab, laboratorul de prăjituri de casă al Adinei Retegan, în care lucrează, cu mult suflet, cot la cot cu angajata sa, o tânără de 21 de ani.

A avut în permanență și sprijinul soțului, cel care s-a ocupat de „hârțogăreala” obligatorie la care sunt supuși toți investitorii din România, fie ei mai mici sau mai mari. Pentru început, a introdus pe piață peste 12 sortimente de prăjituri de casă, din care mai toată lumea a gustat, cel puțin în copilărie: Miți, prăjitura cu căpşuni și frişcă, prăjitura minune cu foi de miere și cremă de nucă, Rigo Jancsi cu cremă de ciocolată, Doboş Caramel, Tiramisu, prăjitura cu stafide, Regina Maria, Figaro cu glazură din pricomigdală, Pădurea Neagră, Şumeghe, Baclava, prăjituri de sezon cu fructe.

Însă lista este una mult mai cuprinzătoare, urmând ca în timp, și alte minunății de casă să fie scoase la vânzare, alături de tradiționalele torturi pe care le face deja la comandă, fie după rețete speciale, fie după felul de prăjitură preferat. Adina se mândrește că folosește doar ingrediente naturale, iar vânzările merg în special pe bază de comenzi, pentru a putea livra mereu produse proaspete. Întreaga “cămară” cu bunăți este prezentată pe un site, denumit de așa manieră să fie ușor de reținut –www.prajituribistrita.ro

Chiar dacă recunoaște că nu e deloc ușor să deschizi o afacere într-o perioadă în care mulți „trag oblonul”, Adina Retegan e hotărâtă să meargă înainte, iar pe viitor să deschidă un punct de desfacere și în zona centrală a Bistriței.

“Din păcate, oamenii nu mai au timp de plăcerile vieţii, așa cum era înainte. Să îți cumperi o bucată de prăjitură, poate fi pentru unii un moft. Eu vreau să le fac cu mare drag moftul acesta, vreau să își amintească de copilărie, de plăcerile și micile bucurii ale vieții!”.

(P)

8884 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro