Prim-procurorul, Adriana Moldovan, a fost trimisa anul trecut in judecata dupa ce a fost acuzata ca, la "rugamintile" a doi oameni de afaceri, ar fi "ajutat" sa le fie dat dat un verdict favorabil in anumite dosare in schimbul unor beneficii materiale. Zilele trecute judecatorii de la Curtea de Apel Cluj au decis achitarea tutur
In vara anului 2009, fosta sefa a Parchetului de pe langa Judecatoria Nasaud, prim-procuror Adriana Moldovan, a petrecut cateva zile in inchisoare dupa ce a fost acuzata ca a intervenit pe langa un judecator din Nasaud pentru a fi data o solutie favorabila intr-un dosar in care era cercetat un om de afaceri. In schimbul aceste “favoruri” procurorii de la DNA acuzau ca prim-procurorul a acceptat de la omul de afaceri constructia unui pod, care ducea la casa ei de vacanta, pod in valoare de 30.000 lei.
La cateva zile dupa ce a primit mandatul de arestare preventiva pentru o perioada de 29 de zile magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au stabilit ca nu existe suficiente probe impotriva prim-procurorului si astfel au decis ca aceasta sa fie cercetata in stare de libertate.
Procurorii de la Directia Generala Anticoruptie au continuat ancheta in acest caz iar in luna aprilie a anului 2010 au dispus trimiterea in judecata atat a prim-procurorului Adriana Moldovan acuzat pentru trafic de influenta, in forma continua, primire de foloase necuvenite si instigare la fals intelectual cat si a judecatorului de la Judecatoria Nasaud, Petru Rus, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de fals intelectual. Alaturi de cei doi magistrati au mai fost trimisi de judecata si oamenii de afaceri Vasile Rusti si Ioan Scurtu acuzati de cumparare de influenta.
In rechizitoriul intocmit la vremea respectiva de procurorii de la DNA se arata ca “in cursul lunilor aprilie-mai 2009, inculpata Moldovan Adriana Veturia, in calitate de prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Nasaud, a acceptat si primit de la inculpatul Scurtu Ioan edificarea cu titlu gratuit a unui pod in valoare de 30.000 de lei peste paraul din comuna Sant, judetul Bistrita- Nasaud, la casa de vacanta a inculpatei. In schimb, inculpata a promis ca va interveni pe langa inculpatul Rus Petru, judecator la Judecatoria Nasaud, pentru a-l determina sa pronunte o hotarare judecatoreasca favorabila inculpatului Scurtu Ioan intr-o cauza civila in care acesta din urma avea calitatea de reclamant. De asemenea, in cursul lunilor mai-iunie 2009, Moldovan Adriana Veturia a pretins si a primit de la inculpatul Rusti Vasile suma de 2.000 lei pentru ca, prin afirmarea influentei de care se bucura asupra unor magistrati de la instantele si parchetele din judetul Bistrita-Nasaud, sa intervina la acestia pentru a obtine o solutie favorabila in cauza penala in care fratele inculpatului Rusti Vasile era cercetat penal in stare de arest preventiv pentru infractiunea de viol”.
Lista acuzatiilor intocmite de procurorii de la DNA a continuat. Astfel ca acestia au mai transmis in rechizitoriu ca “la data de 21 mai 2009, Moldovan Adriana Veturia l-a determinat pe judecatorul Rus Petru sa redacteze o incheiere intr-o cauza penala in care sa mentioneze in locul sau numele unui alt procuror de sedinta pentru a ascunde o stare de incompatibilitate a inculpatei in respectiva cauza penala, stare atrasa de faptul ca avocat in procesul respectiv era chiar fiul inculpatei. La data de 25 mai 2009, Rus Petru a redactat incheierea respectiva in sensul solicitarii inculpatei Moldovan Adriana Veturia”.
Dosarul in care cei patru erau acuzati s-a judecat la Curtea de Apel Cluj. Dupa mai bine de un an si jumatate magistratii de la Curtea de Apel Cluj au dat verdictul: cei patru sunt nevinovati!
“O instanta a Curtii de Apel Cluj a decis s-o achite pe Adriana Moldovan, fost prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Nasaud. Au fost achitati si inculpatii Petru Rus, judecator la Judecatoria Nasaud, de sub invinuirea de savarsire a infractiunii de fals intelectual, Vasile Rusti, de sub invinuirea de savarsire a infractiunii de cumparare de influenta si Ioan Scurtu invinuit de savarsirea infractiunii de cumparare de influenta. De asemenea s-a constatat ca SC Dimex 2000 Company SRL nu are calitatea de parte civila sau vatamata in cauza si s-a ridicat masura sechestrului asigurator instituit prin indisponibilizarea sumelor de 3.700 euro si 3.400 lei apartinand inculpatei Moldovan Adriana Veturia, masura dispusa pe 26 iunie 2009 de DNA - Serviciul Teritorial Cluj, si s-a dispus restituirea acestor sume catre inculpata”, trasmite site-ul jurnalul.ro care citeaza dintr-un comunicat remis presei de catre purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Cluj, judecatorul Claudia Ilies.
Procurorii DNA pot face recurs la aceasta decizie a magistratilor de la Curtea de Apel Cluj.